Designitem van de maand mei: Artichoke Pendant van Poul Henningsen

1 mei 2016

Dit jaar zetten we elke maand een bijzonder designitem in de schijnwerpers. Omdat het een mooi ontwerp is, omdat het een opvallend stuk is, omdat ‘ie op de wishlist van één van onze collega’s staat, omdat het een echte klassieker is…Het zijn in ieder geval items die gezien mogen worden! Designitem van de maand mei: De Artichoke Pendant van Poul Henningsen.

Artichoke Pendant

De Artichoke Pendant van Poul Henningsen wordt beschouwd als een klassiek meesterwerk en is meer dan 40 jaar geleden ontworpen. De structuur van de lamp is gemaakt van twaalf stalen bogen, waarop Henningsen 72 koperen “bladeren”  heeft geplaatst, in twaalf cirkelvormige rijen met zes bladen in elke rij. Omdat elke rij op afstand wordt gehouden door de voorgaande rij, kunnen alle 72 bladeren elkaar bedekken.

Dit ontwerp zorgt ervoor dat je de armatuur vanuit elke hoek kunt bekijken, zonder de lichtbron in het hart direct te zien. De originele PH Artichoke Pendants werden ontwikkeld voor een restaurant in Kopenhagen, genaamd Langelinie Paviljoen en vandaag de dag hangen de lampen er nog steeds.

Over de ontwerper: Poul Henningsen

De lamp is ontworpen door de Deense architect Poul Henningsen, een ware legende als het gaat om het ontwerpen van lampen. Hij heeft zijn hele carrière gewijd aan het onderzoeken van het belang van licht voor de gezondheid van de mens.

Collega Gabriel Batenburg: “Deze lamp is mijn favoriete designitem, omdat de lamp zelfs na 40 jaar nog steeds heel goed toe te passen is in hedendaagse ontwerpen.”

Afbeeldingen via Pinterest (volg ons daar ook!).