Nice to meet you: Bram Vromans

11 september 2017

Nice to meet you: Bram Vromans, interieurarchitect. Een sociale, creatieve ontwerper met een kritische blik op zichzelf en zijn omgeving. Iemand die soms moe wordt van zijn eigen perfectionisme, maar dat tegelijkertijd omarmt in alles wat hij doet.

Vorming tot ontwerper

Bram: “Als kind riep ik al dat ik architect wilde worden, zonder dat ik wist wat het precies inhield. Het was altijd wel duidelijk dat ik een creatief beroep zou gaan beoefenen, een tijd wilde ik striptekenaar worden. Het grappige is dat ik nu nog weleens stripjes teken, gewoon omdat ik het leuk vind.” Bram heeft de Kunstacademie in Den Haag gevolgd, na wat omzwervingen van bouwkunde, tot media & design en interieurvormgeving. Bram: “Die vier jaar op de Academie waren ook echt een zoektocht naar wie ik ben als mens en als ontwerper, het heeft me op een positieve manier gevormd. Het heeft me het inzicht gebracht dat het niet gaat om materialisme, maar dat het belangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt, waar je goed in bent, waar je energie uit haalt.” Waar hij energie uit haalt? Bram: “Muziek. Vroeger heb ik piano gespeeld en sinds mijn 12e drum ik, mijn drumstel van toen heb ik inmiddels helemaal uitgebouwd en ik vind het heerlijk om er regelmatig even flink ‘op te rammen’, dat is voor mij echt de ultieme ontspanning. Verder vind ik zoveel dingen leuk: ik ben me nu aan het verdiepen in koffie en volg een barista cursus. Ik moet dan alles ontdekken over het maken van het perfecte bakkie koffie en wil met melk een hartje kunnen maken, dus ik wil het dan wel meteen helemaal goed doen.”

Passie voor het maken van meubels & ontwerpen

“Tijdens de Kunstacademie heb ik ook mijn passie voor het maken van meubels ontdekt. Het geeft me veel voldoening om met mijn handen iets te creëren. Ik heb tafels, stoelen en verlichting gemaakt. Ook een object kun je als een concept beschouwen; wat moet een stoel doen, wat vind ik belangrijk? Ook daar ontstaat een handschrift in. Het begon als een hobby, maar groeide gaandeweg naar een eigen bedrijf waar ik uiteindelijk in samenwerking met een architectenbureau interieurs voor o.a. de gemeentehuizen van Emmeloord en Zeewolde, woonhuizen en basisscholen heb ontworpen. Na 4 jaar als zelfstandige te hebben gewerkt, merkte ik dat ik stil bleef staan in mijn ontwikkeling als interieurarchitect/ontwerper, ik kwam niet echt verder en ik wist inmiddels ook dat het ondernemen niet goed bij me past. Ik wilde vooral meer leren van het vak en dit samen met collega’s doen. Via een vacature op LinkedIn kwam ik bij Rever terecht.”

Nice to meet you-Bram Vromans (5)

Een ontwerp hoeft niet braaf te zijn

Bram: “Wat ik zo leuk vind aan het ontwerpen van interieurs, is dat het proces van ontwerp tot en met realisatie vrij kort en overzichtelijk is. Interieur biedt, ten opzichte van exterieur, meer vrijheid: je bent minder gebonden aan regelgeving. Daarnaast is het ook heel leuk om voor allerlei uiteenlopende soorten organisaties interieurs te mogen ontwerpen. Ik verdiep mij eerst in de identiteit en visie van de organisatie, het liefst heb ik zoveel mogelijk input over hoe een organisatie wil werken. Ook bekijk ik de kwaliteiten van het exterieur en interieur van het nieuwe of bestaande gebouw. Al deze informatie gebruik ik voor mijn ontwerp. Mijn ontwerpen zijn over het algemeen helder en functioneel. Ik houd ervan om in de basis eenvoudige vormen en materialen te gebruiken, maar ga altijd op zoek naar ruimtelijke spanning om een gebaar te kunnen maken. Ik vind het leuk om mensen te prikkelen, een ontwerp hoeft niet braaf te zijn. Wat ik leuk vind bij Rever, is dat geen dag hetzelfde is. We werken met veel verschillende collega’s en teams en aan meerdere projecten tegelijkertijd, dit biedt veel uitdaging. De dynamiek en snelheid vind ik leuk. Ik wil heel graag nog beter worden in het vak, er zijn zoveel verschillende disciplines waar je meer over kunt leren; verlichting, klimaat, constructie…ik leer nog elke dag.”

Trots

“Een project waar ik echt trots op ben, is het kantoor voor KNMT. We hebben daarin zoveel vertrouwen en vrijheid van de opdrachtgever gekregen. Het leuke was dat het een echt turnkey project was, waarbij we een nieuw pand volledig in mochten richten. We mochten werkelijk over alles meedenken –van de deurklinken, de symbooltjes voor afval op de pantry’s en de kleur van de voegen op het toilet en de trolley voor de medewerkers van KNMT, aan toe. Dat is voor een ontwerper het allerleukste om te mogen doen.”

KNMT: van render, naar tussentijdse foto tijdens de realisatie, naar het eindresultaat.

Als een vis in het water

“Niets is toffer dan fysiek door je schets te lopen. Dat hetgeen je eerst in je hoofd had, werkelijkheid is geworden. Ik voel me als interieurarchitect als een vis in het water. Ik heb het gevoel dat ik het vak uitoefen dat bij me past en ik ben blij dat ik dat dat gevonden heb. Zonder te overdrijven; ik ga dagelijks met veel plezier naar mijn werk.”