Nice to meet you: Chris Hiep

8 september 2015

Nice to meet you: Chris Hiep, (interieur-)architect. Een man met humor, breed onderlegd en gepassioneerd over zijn vak. “Als ontwerper vind ik functionaliteit net zo belangrijk als esthetiek.”

De vraag achter de vraag

“Een klant is vaak bezig met wat al voorhanden is in hun pand of interieur, ik vind het veel interessanter om verder te kijken dan dat. Wat zit er nu precies achter, wat is de vraag achter de vraag? Ik vind het heel belangrijk dat de klant uiteindelijk heel sterk het gevoel heeft dat hij zelf heeft meegeholpen aan het resultaat, zij worden tenslotte de eindgebruiker. Het punt waar een project voor mij eindigt, is voor een klant pas het begin. Daarom werken we echt in samenspraak met onze klanten.”

Ontwerpen vanuit het gebouw

“Ik ontwerp altijd vanuit het gebouw, ik kan niet iets ontwerpen voor een gebouw waar ik nooit ben geweest. Ik moet zien hoe de entree gesitueerd is, hoe het licht valt, wat de zwakke en sterke kanten zijn, zodat ik de kwaliteiten van het gebouw kan benadrukken door middel van het interieur. Ik ben ook van mening dat een exterieur en een interieur elkaar moeten versterken. Een goede ontwerper neemt de regie in een interieurtraject. Je moet een visie neerleggen; waar kies je voor. Aan de hand daarvan help je de klant met de afwegingen die gemaakt moeten worden. Ook kun je adviseren bij vragen zoals: ‘is een verbouwing of aanpassing het geld wel waard?’. Als er concessies gedaan moeten worden vanwege een beperkend budget, dan weet ik criteria te stellen; wat is belangrijk voor het ontwerp? Dan moet dat in stand gehouden worden, en gaan we bijvoorbeeld wel op zoek naar een goedkopere vloer of wandafwerking.”

Bewuste lijnen

“In mijn opinie zit er een groot verschil tussen een ruimte indelen en een ruimte ontwerpen. Een ontwerp gaat veel verder, gaat meer over de vraag wat je wilt bereiken met de vormgeving, over sfeer en emotie die opgeroepen moeten worden door het interieur. Voor een ontwerp begin ik met een concept, waar ik gaandeweg de ontwerpbeslissingen aan ophang. Op deze manier zet ik elke lijn in het ontwerp bewust. Er zit een idee achter. Vaak doe ik dat in eerste instantie met de hand, ik vind het ook prettig om met handmatige schetsen mijn idee te laten zien en uit te leggen aan een opdrachtgever. Zo’n schetsontwerp geeft een mogelijke oplossingsrichting aan, een vertrekpunt. Ik schets ook het liefst waar de klant bij is, zodat we al pratend tot een ontwerp komen. Ik kan dan direct de reacties pijlen en het idee vervolgens verder uitwerken.”

(interieur-)architect

“Ik ben opgeleid tot architect, maar wat ik zo interessant vind aan interieur is de omloopsnelheid. Je kunt in een relatief korte periode iets neerzetten zonder ingewikkelde procedures, zoals het aanvragen van vergunningen. Ik vind het heel leuk om exterieur en interieur met elkaar te combineren. Ook al zou je alleen met de buitenkant bezig zijn, als ontwerper vorm je automatisch een beeld van de binnenkant. Het meest interessant wordt het als we een project in z’n totaliteit kunnen realiseren en daarbij samenwerken met een installateur, constructeur en aannemer.”

Verrassende oplossingen

Zijn werkplezier haalt Chris uit het soort opdrachten dat hij doet en de mensen voor wie we het doen. Chris: ”Het is natuurlijk mijn taak om met verrassende oplossingen te komen. Een vraagsteller denkt zelf ook na over het antwoord op zijn vraag. Het is dan aan mij om iets toe te voegen vanuit mijn denkwijze, om met oplossingen te komen waar mensen warm voor draaien en die hen wellicht een eye-opener brengen. Daar krijg ik energie van.”

Rever

“De dynamiek hier is natuurlijk heel lekker. We zijn met veel jonge mensen en hebben veel vrijheid. Die neem ik ook zeker, ik werk veel op locatie bij klanten maar ook veel thuis. Ik vind wel dat dat tegenwoordig zo hoort; verantwoordelijkheid en daarbij het zelf in kunnen delen van je tijd. Voor mij is dat ideaal, het houdt mijn drive goed.”