Nice to meet you: Remy Heijer

17 oktober 2017

Nice to meet you: Remy Heijer, projectconsultant. Een sociale, perfectionistische man met zijn blik op de toekomst gericht. De adviserende rol, die past hem wel: “Ik wil graag mensen inzicht kunnen geven en daarmee van toegevoegde waarde zijn, zowel privé als zakelijk.”

Voorliefde voor kunst en architectuur

Van jongs af aan was Remy bezig met interieurs en architectuur. “Ik was altijd mijn kamer aan het verbouwen en dingen aan het maken, hutten aan het bouwen. Mijn ouders gaven me gereedschap en lieten me mijn gang gaan. Dat is niet veranderd. Twee jaar geleden heb ik een cursus meubelmaken gedaan, ik ben in mijn vrije tijd graag bezig met oude meubels opknappen of zelf iets maken, het liefst van restmaterialen zoals vloerplaten of gebruikt hout.” Kunst en architectuur heeft Remy altijd gefascineerd: “Ik bezoek minstens elke maand een museum, expositie of tentoonstelling. Kunst, film, mode, interieur, architectuur: ik vind dat allemaal interessant. Ik let altijd op interieurs, kijk overal naar binnen en zie vaak de potentie van een ruimte.”

Creativiteit & commercialiteit

Na zijn studie Bouwkunde in Delft, waar zijn bachelor gericht was op architectuur en zijn master op Real Estate, wist Remy: “ik ben wel creatief, maar ik ben geen ontwerper” en “ik ben wel commercieel maar meer een adviseur dan een verkoper”. Remy: “Ik heb voor dit werk gekozen omdat ik in deze functie mijn creativiteit kan combineren met commerciele activiteiten, het organisatorische en financiele stuk vind ik leuk, maar juist om hiermee bezig te zijn in een creatieve branche, maakt het voor mij interessant.”

Over zijn rol als projectconsultant

“Als projectconsultant ben ik het gezicht naar de klant, het aanspreekpunt. Ik vind het leuk om mee  te denken, ideeen te bedenken en waarde toe te voegen voor de opdrachtgever. Vanuit mijn rol als projectconsultant kan ik alle aspecten van een interieurproject samenbrengen: het vertalen van de identiteit van een organisatie naar een ontwerp, het bewaken van het budget, de technische haalbaarheid van het ontwerp, de bouwkundige aspecten. Omdat we dit bij Rever samen met een team van een projectconsultant, interieurarchitect en projectmanager doen, kunnen we projecten heel efficient aanpakken en zit het tempo er lekker in, dat vind ik leuk. Daarnaast vind ik het heel tof dat we met onze interieurprojecten echt iets neer kunnen zetten waar mensen zich prettig in voelen. Je spendeert tenslotte meer tijd op kantoor dan thuis, dus het moet wel fijn aanvoelen, sfeer vind ik heel belangrijk. De huidige ontwikkeling dat veel kantoren een huiselijk karakter hebben, spreekt mij dan ook erg aan.”

Geloof in de Circulaire Economie

Remy: “Ik geloof in de Circulaire Economie, ik denk dat het de enige manier is om verder te komen en zet me in om hier vanuit interieurprojecten aan bij te dragen. Ik geloof echt dat als we er niets mee doen, we onszelf in de toekomst tegen zullen gaan komen. We moeten nú een systeem opzetten waarmee we kunnen gebruiken wat we willen, zonder effect te hebben op de wereld en het grondstofgebruik. Een systeem waarin we grondstoffen oneindig kunnen hergebruiken. Onze generatie moet daar voor opstaan, we moeten er nu over nadenken en een doel stellen voor de toekomst, anders zijn we te laat. Ik geloof in bewust consumeren, nu ben ik geen heilige en rijd ik ook nog steeds in een benzine auto en eet ik af en toe vlees. Natuurlijk helpen alle kleine beetjes en moet je kritisch bijven op jezelf, maar ik ben van mening dat je vanuit je werk een grotere impact kunt genereren dan vanuit je privé leven. En ik heb de ambitie om dat te doen door middels van het realiseren van zo circulair mogelijke interieurprojecten.”

Bewustzijn vergroten

“Op gebouwniveau gebeurt er al behoorlijk veel op circulair vlak, maar in de interieurbranche valt dat nog wat tegen. Dat is ook een van de redenen dat ik bij Rever een database heb opgezet met fabrikanten en producten van circulaire producten. Ik wil het bewustzijn vergroten en kijken wat we nú kunnen doen. Circulair inrichten vraagt een bepaalde soberheid, waarvoor het beeld dat veel mensen hebben van interieur, wellicht enigszins losgelaten moet worden, of in ieder geval moeten we er anders naar gaan kijken. Er zijn materialen en afwerktechnieken die we los moeten gaan laten omdat deze niet verantwoord zijn vanuit het circulaire gedachtegoed, zoals milieubelastende coatings en verlijming. Ik geloof er echt in, maar kan het nog niet hard maken met cijfers. Toch moet je voorop lopen.”