Sluit

Kantoor Loodswezen

350 m2 | Europoort, Rotterdam | 2021 | Ontwerp & bouw

Het kantoor van Nederlands Loodswezen hebben we gedeeltelijk opnieuw ingericht. Loodswezen draagt bij aan het veilig en vlot afhandelen van het scheepvaartverkeer, met als voornaamste taak het jaarlijks loodsen van de meer dan 90.000 loodsplichtige zeeschepen van en naar de Nederlandse en Vlaamse zeehavens.

Wensen voor het nieuwe interieur

Er was vooral behoefte aan een betere zonering, meer variatie aan soorten werkplekken en ruimtes, een verbetering van de akoestiek en het klimaat én het zichtbaar maken van de merkidentiteit.

Bijzonder uitzicht behouden

Loodswezen is gevestigd in een gaaf industrieel pand in Europoort, Rotterdam. Het kantoor ligt op een unieke plek in het Rotterdamse havengebied; direct aan zee met een prachtig uitzicht over het water en de binnenkomende containerschepen. Voor de indeling van de begane grond was het dan ook van belang om de grote raampartijen vrij te laten en het uitzicht te behouden. De positionering van het gebied dat we opnieuw hebben ingericht is haaks op de entree gezet, daardoor heeft de gebruiker bij binnenkomst volledig panoramisch zicht op zee.

Verbeterde akoestiek

Vanwege het hoge plafond en de harde materialen in het gebouw, was de akoestiek niet optimaal. Om dit te verbeteren, hebben we op strategische plekken op de begane grond volumes geplaatst en zijn er buffers opgehangen. Doordat de volumes speels geplaatst zijn, ontstaan er spannende zichtlijnen en verrassende werk-/overlegplekken. Daarnaast wordt op deze manier het geluid beter gekaderd, wat een prettiger akoestisch klimaat tot gevolg heeft. Naast de nieuwe indeling op de begane grond, hebben we op de eerste verdieping de kantoorruimtes opnieuw ingedeeld, naar de behoefte van de verschillende werkgroepen. Ook daar is met de positionering rekening gehouden met het uitzicht op zee.

Zonering

De volumes bieden plek aan geluidsdichte vergaderruimtes en zorgen op een speelse manier voor een zonering van de begane grond. Er is een variatie aan werkplekken, plekken voor geconcentreerd werken, aanlandplekken en er zijn (geluiddichte) ruimtes voor overleg.

Merkidentiteit tonen

De ervaring van het Nederlands Loodswezen gaat vierhonderd jaar terug. Vier eeuwen van historische momenten en tradities waar de Nederlandse scheepvaart rijk aan is. Vanuit deze geschiedenis was er een grote hoeveelheid mooie relikwieën beschikbaar. We hebben hiervoor diverse kasten gecreëerd om deze items in tentoon te stellen en zo de merkidentiteit van Loodswezen zichtbaar te maken. Daarnaast zijn er akoestische panelen geplaatst, voorzien van mooie beelden van het werk van Loodswezen.

Wij hebben dit project met plezier ontworpen en turnkey gebouwd en wensen Loodswezen er hele fijne werkdagen!

Klantervaring

Kantoor Loodswezen
/
Meer over dit project