6 trends voor kantoorinrichting in 2017

21 december 2016

De markt van kantoorinrichting is in beweging. We werken steeds meer in de cloud en Het Nieuwe Werken is allang niet meer Nieuw. Multifunctionaliteit, comfort en duurzaamheid worden onverminderd belangrijker en aandacht voor de gezondheid van medewerkers wordt een must. Wij zetten 6 trends voor kantoorinrichting in 2017 voor u op een rijtje.


1. Integratie van technologie

Op veel vlakken ontwikkelt de technologie zich in een rap tempo. Toch wordt technologie nog maar minimaal geïntegreerd in werkplekmeubilair. Daar gaat komend jaar verandering in komen, wat we steeds meer gaan zien is bijvoorbeeld een bureau waarin een draadloos oplaadstation voor een smartphone of tablet in verwerkt zit. Ook werkplekken die een geïntegreerd multimedia touchscreen bevatten, zullen we meer gaan tegenkomen.

Integratie van technologie

2. Groen, groener groenst: meer planten op kantoor

Er is een steeds breder draagvlak voor het belang van echte planten op kantoor. Planten geven mensen een positief en energiek gevoel en dragen daarmee bij aan de productiviteit van mensen. We halen steeds meer buiten naar binnen en ook het gebruik van natuurlijke materialen zoals echt hout en leer, neemt toe. De verticale tuin en groene (mos-)wand is populair en zal in 2017 blijven winnen aan populariteit. Zie ook ons artikel over het effect van planten op de werkvloer.

Planten op kantoor

3. Flexibiliteit in indeling en meubilair

Flexibiliteit is misschien wel het woord van dit decennium als we spreken over kantoorinrichting. Werkomgevingen en met name kantoren met een open werkplekconcept moeten flexibel in te delen zijn, meubilair moet eenvoudig verplaatsbaar zijn en op meerdere manieren ingezet kunnen worden. Verplaatsbare wanden en krukken, zit-sta werkplekken die naar individuele behoeftes ingesteld kunnen worden, modulaire werkplekken en multifunctioneel meubilair worden de standaard.

Flexibiliteit

4. Aandacht voor de gezondheid van medewerkers

Ergonomisch zitmeubilair en te personaliseren werkplekken zijn bij veel organisaties inmiddels de standaard. Er komt steeds meer aandacht voor de gezondheid van medewerkers in de vorm van een gezond lunch aanbod, het stimuleren van beweging door bijvoorbeeld trappenhuizen aantrekkelijk te maken en het beschikbaar stellen van sport-, spel- en ontspanningsruimtes binnen de werkomgeving. Het bevorderen van een gezonde levensstijl is iets waar steeds meer organisaties het belang van inzien. Een gezonde medewerker met een laag ziekteverzuim en een hoge productiviteit levert immers ook een blije werkgever op. Zie ook onze 5 tips voor een gezonde werkomgeving.

Aandacht voor gezondheid

5. Ontspanning als tegenhanger van hard werken

Met de toenemende mogelijkheden op technologisch vlak, zijn we altijd allemaal bereikbaar en zijn we geneigd om continu nieuws tot ons te nemen, e-mails te lezen en te reageren op vragen. We zijn altijd en overal connected en werken hard. Hard werken vraagt om ontspanning, nu meer dan ooit. Steeds meer organisaties creëren ruimtes waar medewerkers zich even terug kunnen trekken, zich kunnen concentreren of zelfs mindfullness kunnen beoefenen. Relaxplekken en loungeruimtes winnen terrein en niet voor niets: ze bevorderen informele interactie en samenwerking tussen medewerkers en bieden een welkome tegenhanger voor de hard werkende mens.

Ontspanning

6. Duurzaam en circulair inrichten

In 2017 wordt het gebruiken van duurzaam meubilair, gerecyclede materialen en het hanteren van de principes van de Circulaire Economie steeds meer de standaard bij kantoorinrichting. Het tempo van de ontwikkelingen op dit vlak gaat omhoog en er zijn gelukkig veel leveranciers en producenten die hier actief mee bezig zijn. Het aanbod van meubilair en materialen die hergebruikt zijn en gemakkelijk organisch afbreekbaar, neemt toe. Het gezamenlijke bewustzijn van onze carbon footprint wordt steeds groter en dat heeft een positief effect op de mogelijkheden voor een circulaire kantoorinrichting.

Duurzaam en circulair

Meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van kantoorinrichting en interieurprojecten voor werkomgevingen?