Bewegen op kantoor: 10 tips  

2 januari 2018

Een nieuw jaar is aangebroken en we kunnen er niet omheen: goede voornemens. Een van de meest voorkomende goede voornemens is om meer te bewegen, meer te sporten. Elke dag minimaal 30 minuten bewegen is belangrijk voor je vitaliteit. Maar hoe doe je dat als je een kantoorbaan hebt? Vaak komt het er niet van, je kent ze wel: die dagen dat je alleen ’s ochtends op weg naar kantoor/je auto en ’s avonds op weg naar huis/je voordeur 10 stappen buiten zet. De dag vliegt voorbij en als je thuiskomt, is die loungebank wel heel aantrekkelijk om op neer te ploffen.

Wij geven 10 tips om meer te bewegen op kantoor, die je tussen je drukke werkzaamheden kunt doen. Ieder half uur twee minuten bewegen maakt al verschil.

Meer bewegen op kantoor-10 tips-Rever Interieurprojecten 

Eerst nog even dit: de risico’s van te weinig bewegen

Te weinig bewegen brengt risico’s met zich mee. In 2014 stelden Zweedse onderzoekers vast dat lang zitten het risico op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker met 50% verhoogt. Onderzoek van consulent Office Angels bij meer dan duizend Britse kantoormedewerkers liet zien dat rond de 63% van de medewerkers op kantoor minstens zes uur per dag zittend achter zijn bureau doorbrengt. Bijna de helft verlaat het kantoor gedurende de hele dag niet. Cardioloog Menno Baars geeft aan dat de hele dag zitten de kans op hartproblemen vergroot omdat bloed niet optimaal kan stromen bij een zittende positie. Als je daar bij optelt dat te weinig beweging tot overgewicht kan leiden én dat deze gezondheidsrisico’s nauwelijks afnemen als je elke week een uurtje gaat sporten, dan weet je: ik moet elke dag minder zitten en meer bewegen.

Tip 1:

Heb je een vraag aan een collega? Kies niet voor de telefoon of chat, maar loop naar je collega toe! Ook als deze zich op een andere afdeling of verdieping bevindt.

Meer bewegen op kantoor-10 tips-Rever Interieurprojecten

Tip 2:

Gebruik de trap in plaats van de lift. Niet één keer in de week, nee, altijd!

Meer bewegen op kantoor-10 tips-Rever Interieurprojecten

Tip 3:

Laat de auto staan en neem de fiets naar kantoor. Is de afstand te groot? Overweeg een elektrische fiets. Reis je met de bus? Stap één halte te vroeg uit en loop vanaf daar naar kantoor.

Tip 4:

Kom je toch met de auto? Parkeer dan niet zo dicht bij de deur als mogelijk, maar juist ver weg van de entree zodat je een stukje moet lopen.

Tip 5:

Ga lopend vergaderen! Lopen verhoogt de hersenactiviteit en prikkelt de creativiteit. Ook voor je doorbloeding en spijsvertering is lopen gunstig. Ga dus met een informele meeting niet zitten, maar wandel door het gebouw of de omgeving. Zelfs staand vergaderen is al beter dan zittend vergaderen.

Meer bewegen op kantoor-10 tips-Rever Interieurprojecten.

Tip 6:

Ga tijdens de lunch naar buiten en maak een wandeling. Je kunt dit ook combineren met een overleg of een telefoongesprek.

Tip 7:

Maak gebruik van een zit-sta werkplek, waarmee je staan en zitten kunt afwisselen. Als je nog een stap verder wilt gaan, kies je voor een werkplek waarbij je kunt fietsen achter je bureau.

Meer bewegen op kantoor-10 tips-Rever Interieurprojecten

Tip 8:

Haal altijd zelf drinken en gebruik het liefst kleine glazen en kopjes. Zo mag je vaker opstaan om een nieuwe kop koffie of thee te gaan halen.

Meer bewegen op kantoor-10 tips-Rever Interieurprojecten

Tip 9:

Een pand met verdiepingen? Neem de trap en ga naar het toilet op een andere verdieping.

Tip 10:

Doe de prullenbak onder je bureau weg, zodat je iedere keer moet opstaan als je iets weg wilt gooien. Centrale afvalverzameling dwingt mensen om op te staan om hun afval weg te gooien.

Meer bewegen op kantoor-10 tips-Rever Interieurprojecten

De voordelen van meer bewegen op kantoor voor werkgevers

Fittere medewerkers zijn productiever, gelukkiger, alerter, meer tevreden én verzuimen minder. Dat is nogal wat. Alle reden dus om als werkgever beweging en vitaliteit te stimuleren. Kleine maatregelen kunnen al een groot verschil maken.

Wat kun je als werkgever doen? Denk bijvoorbeeld aan:

  • de aanschaf van bewegingsmeters voor alle medewerkers;
  • het invoeren van een fietsplan waarbij het voordeel bij het aanschaffen van een elektrische fiets via de Belastingdienst kan oplopen tot 52% (check op nationalefietsenplan.nl of jouw werkgever al aangesloten is);
  • het aanbieden van sportlessen voor, na of zelfs tijdens werktijden. Sportorganisatie NOC*NSF fungeert hierbij als schakel tussen bedrijven, sportbonden en sportverenigingen. Samen sporten bevordert ook nog eens de teamspirit;
  • het aanbieden van laagdrempelige sport activiteiten aan zoals tafeltennis en poolen.

Meer bewegen op kantoor-10 tips-Rever Interieurprojecten

Het kantoor van VGZ in Arnhem vormt een mooi voorbeeld van een kantoor waar beweging gestimuleerd wordt. Zij wonnen in november 2017 de JLL Winning Workplace Award met het thema ‘Human Experience’ voor hun kantoor in Arnhem, waar zij de nadruk leggen op vitaliteit en de beleving van de medewerkers.

Nederlanders bewegen het minst

Wist je dat van alle Europeanen, Nederlandse werknemers het langst achter een computer zitten? Gemiddeld werken we dagelijks 6 uur en 43 minuten met een pc, laptop of tablet. Het onderzoek (uitgevoerd door Fellowes) wijst ook uit dat 30% van de Nederlandse werknemers elke dag klachten heeft aan bijvoorbeeld de schouders, polsen, nek en rug.

Wil je ook meer beweging stimuleren?

Wil je meer weten over hoe je vanuit de werkomgeving en het interieur mensen kunt stimuleren tot gezond & vitaal gedrag? Wij delen onze expertise op dit vlak graag met jou. Om een vrijblijvende afspraak te maken, bel ons op 030-2142255 of mail naar info@rever.nl.

Geraadpleegde bronnen: overduurzameinzetbaarheid.nl, rtlnieuws.nl, gezondtotaal.nl.