Het kantoor als tuin: de voordelen van planten op kantoor

5 april 2017

Uit onderzoeken naar de ideale werkomgeving blijkt steeds weer de positieve invloed van planten op lichaam, geest en binnenmilieu. In een kantooromgeving zorgen planten voor een hogere luchtvochtigheid, een aangenamere akoestiek in harde (galmende) ruimten, minder gebouwgerelateerde gezondheidsklachten en vermindering van stressklachten. Mensen voelen zich lekkerder in een plantrijke omgeving. En wist u dat planten ook leiden tot een hogere productiviteit? De maand april staat bij ons in het teken van het kantoor als tuin, daarom lichten we in dit artikel de voordelen van een groene werkomgeving toe.

 “Door het plaatsen van planten, gaat de productiviteit met 15 procent omhoog.”

Onderzoek naar planten op kantoor

In 2014 is er een internationaal onderzoek gedaan naar waarom planten op kantoor tot meer productiviteit leiden. De Nederlandse Marlon Nieuwenhuis leidde dit onderzoek: “We plaatsten de planten in twee grote, voorheen Spartaans uitziende, commerciële kantoren in Nederland en Engeland, dit leidde tot een toename in productiviteit van vijftien procent.” Nieuwenhuis is verbonden aan de Afdeling Psychologie van de Universiteit van Cardiff. Er werd ook samengewerkt met academici van de Britse Universiteit van Exeter en de Australische Universiteit van Queensland. Nieuwenhuis hoopt met het onderzoek bedrijven te stimuleren tot een meer aangename en comfortabele kantoorvorm die ook nog eens meer winstgevend blijkt te zijn.

Verhoging van het gevoel van welzijn

Tijdens de loop van het onderzoek gaven de gebruikers aan dat de lucht meer zuiver aanvoelde, zij zich beter konden concentreren en dat men zich over het algemeen prettiger voelde in de werkomgeving. De betrokken Australische hoogleraar Alex Haslam zei hierover: “Een groen kantoor geeft werknemers nu eenmaal meer het gevoel dat hun werkgevers werkelijk wat om hun welzijn geven. En investeren in groen in de werkomgeving verdient zich ook nog eens terug.”

Vier voordelen van planten op kantoor

Er werd al eerder onderzoek gedaan naar het mogelijke effect van zowel planten als bloemen in de kantooromgeving. De uitkomsten hiervan waren positief, echter werden deze onderzoeken meestal in een laboratorium uitgevoerd. Wij zetten hier de vijf grootste, wetenschappelijk bewezen voordelen van groen op kantoor op een rij.

1.      Een verbetering in concentratie en geheugen

Mensen kunnen zich beter concentreren als zij zich in een omgeving met levende groene planten bevinden. Niet alleen de aanwezigheid van planten draagt bij aan een verbetering van de concentratie, ook het maken van een wandelingetje in de natuur kan de concentratie en de werking van het geheugen met maar liefst 20% verbeteren. Dit is ontdekt door onderzoekers van de Universiteit van Michigan. Onderzoeker Marc Berman merkt daarbij op dat het niet eens noodzakelijk is dat mensen plezier beleven aan het maken van een ommetje om er effect van te ondervinden. Opvallend genoeg werd er zelfs bij het kijken naar natuurfoto’s een verbetering gemeten tijdens de geheugentesten die werden afgenomen. Het bekijken van foto’s van stedelijke omgevingen leverde geen verbetering op.

2.      Stress verlagend en tempo verhogend

Uit een onderzoek dat uitgevoerd werd door de Washington State University, bleek dat de aanwezigheid van planten zorgt voor minder stress onder werknemers. In een laboratorium werd een kantooromgeving nagebootst, waar deelnemers aan het onderzoek stressvolle oefeningen achter een computer moesten uitvoeren. In de ruimte waar groene planten geplaatst waren, lag het stressniveau van de deelnemers maar liefst 12% lager en was men ook nog eens sneller in het beantwoorden van de vragen.

3.      Minder ziekteverzuim

De aanwezigheid van een plant op het bureau, zorgt voor minder ziekteverzuim van de werknemer. Dit bleek uit een onderzoek van hoogleraar psychologie Tina Bringslimark, verbonden aan de Norwegian University of Life Sciences (NMBU). Bringslimark is een expert op het gebied van invloed van omgevingsfactoren op het welzijn van werknemers. Met haar team onderzocht ze bij 385 Noorse werknemers de correlatie tussen ziekteverzuim en stress en de aanwezigheid van planten. Daarbij werd rekening gehouden met variabelen als leeftijd, licht, temperatuur op het kantoor en de werkdruk.

4.     Minder depressieve gevoelens

Uit een Australische studie bleek dat negatieve stemmingen en gevoelens van depressie met maar liefst 58% afnamen dankzij een groen kantoor. Gedurende 3 jaar onderzocht hoogleraar Margaret Burchett van de University of Technlogy in Sydney dit onderwerp: “We vonden zulke opmerkelijke verschillen bij de participanten, dat dit wat ons betreft bevestigt dat de voordelen van een groen kantoor veel verder gaan dan alleen maar een meer zuivere lucht.”

Ook bloemen maken gelukkig

Volgens hoogleraar Charlie Hall voelen mensen die zich met bloemen omringen zich gelukkiger, minder gestressed en meer ontspannen. Dit geldt zowel voor de thuissituatie als op het kantoor. Wie dagelijks een mooie bos bloemen ziet, zal een optimistischer levenshouding aannemen. Ook een Japans onderzoek wijst op de voordelen van het ruiken van bijvoorbeeld lavendelbloesem voor een opbeurend effect en het verlagen van stress en depressieve gevoelens.

Onze partner voor interieurbeplanting: Copijn

In onze interieurprojecten werken wij graag samen met Copijn. Copijn is dé specialist die groene totaalconcepten van A tot Z kan ontwerpen en realiseren. Copijn won de European Interior Landscaping Award voor het binnenbeplantingsproject bij Liberty Global. De jury oordeelde dat Copijn met haar project het best scoorde op: “Bringing green to the people”. Dit project is exemplarisch voor hun werkwijze; vanaf het interieurontwerp samen optrekken met opdrachtgever en architect zodat groen niet alleen dienend is binnen het gebouw, maar daar ook esthetisch passend en zelfs onderscheidend. Dit sluit perfect aan op onze eigen werkwijze.

Meer weten over een groene werkomgeving?

Wilt u meer weten over de positieve effecten van planten op kantoor? Wij gaan graag met u in gesprek hierover.

Meer inspiratie op doen? Bekijk ons Pinterest bord “green setting” en volg ons op Pinterest!

Geraadpleegde bronnen: facto, mt.nl, insideinformation.nl, fmm.nl, timemanagement.

Credits foto 1, 2 en 4: Copijn.