Behoeften staan centraal bij hybride werken vanuit een clubhuis!

14 juli 2021

In het kader van OMdenken: Wat heeft het afgelopen jaar ons eigenlijk in positieve zin opgeleverd? In rap tempo zijn we massaal anders gaan kijken naar de manier waarop we werken. We hebben, indien mogelijk, ervaren wat de voor- en nadelen zijn van thuiswerken. Maar misschien nog wel het belangrijkste van allemaal; we hebben als mens, team en organisatie  meer ervaren waar we daadwerkelijk behoefte aan hebben. Een ding is zeker: het kantoor speelt hier een grote rol in.

Samenwerken

Wij zijn ervan overtuigd dat bevlogen en optimaal (samen-)werken de sleutel is tot een succesvolle organisatie. Door identiteit en de behoeftes van mensen, teams en organisaties centraal te stellen creëren we ultieme werkomgevingen. Dit doen wij vanuit ons Clubhuis in Utrecht. Al sinds 2002 is dit de thuisbasis voor onze medewerkers en ademt het de cultuur van onze organisatie en het creatieve proces. Het clubhuis klinkt als een gezellige plek. Dat is ook zo, maar het is meer dan dat. Ik geloof dat het kantoor als clubhuis een essentiële rol speelt in het ondersteunen van het hybride werken.

Waar thuiswerken zichtbare voordelen heeft gehad voor onder andere het verminderen van reisbewegingen, de productiviteit en flexibiliteit van medewerkers, kunnen we ook concluderen dat het kantoor niet onmisbaar is geweest. Onze opdrachtgevers zijn unaniem, het grote gemis is het echte contact met collega’s: het WIJ-gevoel. De behoefte om met elkaar waarde toe te voegen en optimaal samen te werken. Om trots te zijn op wat we behaald hebben en daarvoor gewaardeerd worden. En om onderdeel te zijn van de identiteit van de organisatie. Deze verandering om meer online en op een hybride manier optimaal te kunnen werken organisatie vergt nog wel wat aandacht.

Het Clubhuis

Ondanks dat werken op kantoor niet altijd noodzakelijk is, is er is nog wel degelijk behoefte aan een plek waar je met elkaar dezelfde doelen nastreeft en een plek waar medewerkers graag willen zijn.

Wij zien het als een community die jou inspireert, het werkplezier vergroot, informeert en activeert. Waar mensen samenkomen die een gedeelde passie en gezamenlijk doel hebben. Het gaat om de persoonlijke verbinding met elkaar, de beleving van de identiteit en de cultuur die je ervaart. Een plek waar je je ontwikkelt, uitgedaagd wordt, topprestaties levert, gewaardeerd wordt en samenwerkt aan een betere toekomst. Voor het behoud van je organisatie wordt daarmee het kantoor belangrijker en levendiger dan ooit tevoren! Het kantoor krijgt daarmee de functie van een clubhuis.

 

Met een clubhuis als werkomgeving creëer je een plek die als hart van je organisatie fungeert. Waar medewerkers graag zijn omdat het kantoor in behoefte voorziet. Afhankelijk van het type werk bepalen zij op een hybride manier zelf wanneer ze met wie, op wat voor manier en voor welke activiteiten in het clubhuis samenkomen of juist thuiswerken. Dit levert een hoger rendement op tegen lagere facilitaire-, reis- en huisvestingskosten én een geringer ziekteverzuim door een verbetering in de werk-privé balans.

Identiteit

In het clubhuis is de identiteit van de organisatie voelbaar  en zichtbaar in het interieur. Medewerkers ervaren dat deze plek zo is ingericht om hun behoeften te ondersteunen. Het is een plek waar ze trots op zijn, die hun motivatie stimuleert en waar ze de mouwen opstropen om de eigen ambities én die van de organisatie te verwezenlijken. Het levert een prachtige flow op wanneer medewerkers, met dezelfde professionele passie, er plezier in hebben om gezamenlijk het maximale uit een project te halen. Het WIJ-gevoel vergroot het werkplezier.

 

Door te werken in een ruimte – het clubhuis – die je proces ten volle faciliteert ontstaat een vliegwieleffect, waardoor de individuele medewerker, team en de organisatie versneld op een hoger niveau komen.

 

Vanaf september dit jaar gaat het merendeel weer terug naar kantoor. De vraag is of je dan teruggaat naar het oude? Of dat we vanuit een holistische visie op werken het beste van beide werelden gaan integreren in een optimale hybride vorm.

 

Wil je het clubhuis-gevoel een keer ervaren? Ik nodig je van harte uit bij ons Rever Clubhuis in Utrecht voor een rondleiding en verkennend gesprek.

 

Deze blog is deel 5 van een vijfluik. Iedere week vragen we een expert uit het werkveld zijn/haar visie op hybride werken te delen. Deze blogs zijn een voorloper op het Event Hybride Werken wat we op 5 oktober organiseren in ons Rever clubhuis met samenwerkingspartners HEYDAY, Syndesmo en ProvenPartners. Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Dit blog is geschreven door Jaytee van Veen Operationeel Manager & Sr. Interieurarchitect.