Interieurontwerp & realisatie duurzaam kantoor Portbase in Rotterdam

28 juli 2017

Het Rotterdamse bedrijf Portbase vestigt zich binnenkort in hartje Rotterdam, zij betrekken daar twee etages op Blaak 16. Dit bestaande kantoorpand is volledig gestript en gerenoveerd volgens de richtlijnen van Breaam Excellent, een certificering voor duurzame gebouwen. Voor de etages van Portbase hebben wij het interieur mogen ontwerpen. Het kantoor beslaat 2250 m2 en biedt plek aan ca. 110 personen.

Voldoen aan eisen voor certificaten Breaam Excellent en WELL Gold

Om in aanmerking te komen voor het Breaam Excellent certificaat, moeten het gebouw en de ruimtelijke indeling voldoen aan specifieke eisen voor o.a. zichtlijnen, daglichttoetreding, natuurlijke ventilatie, interne luchtkwaliteit, thermisch comfort, akoestiek, onderhoudsgemak, milieu-impact en groenbeleving. De totaalbeleving van het pand en de geboden faciliteiten spelen hierin ook een rol. De renovatie van het pand is volledig gebaseerd op de eisen om het Breaam Excellent certificaat te verkrijgen. Daarnaast heeft Portbase de ambitie het keurmerk WELL Gold te verkrijgen. WELL is een nieuw certificeringssysteem dat wordt uitgegeven door het International WELL Building Institute (IWBI) en is een uitbreiding op LEED en BREEAM voor gebouwen. WELL is een performance-based keurmerk voor het meten, certificeren en monitoren van de gebouwde omgeving en het effect daarvan op de gezondheid van mensen. Met als doel gebouwen nog gezonder te maken en daardoor een beter leefklimaat bieden voor gebruikers met als gevolg een hogere productiviteit en een lager verzuim. Ons ontwerp voor het kantoor van Portbase wordt vóór en na de realisatie van het ontwerp, gecheckt op de vereisten om het WELL Gold certificaat te mogen ontvangen.

De kenmerken van het interieur

De medewerkers van Portbase gaan flexibel werken in het nieuwe kantoor. De exacte eisen en wensen (de harde en zachte gegevens) voor de werkvorm van Portbase zijn in een voorafgaand traject in samenwerking met Proven Partners gedefinieerd. De open kantoorvloer is opgedeeld in vlekken, elke vlek biedt plek aan een afdeling of gedeelte van de organisatie. De teams van Portbase werken volgens de SCRUM-methodiek, hiervoor worden in het interieur vele SCRUM-wanden en beschrijfbare glazen wanden geplaatst. Ook worden er diverse plekken gecreëerd die voldoen aan de functionele vereisten voor bijvoorbeeld een Daily Stand Up. Het interieur heeft een industrieel karakter, refererend aan de Nederlandse havens, er is warmte toegevoegd aan het interieur door middel van de stoffering van vloer en meubilair. De identiteit van Portbase en het werkgebied waarin zij opereren komt duidelijk naar voren door diverse visuals van het havengebied en door het toepassen van een patroon dat verwijst naar ‘computertaal’. Portbase is het platform voor datadeling tussen bedrijven en informatie-uitwisseling met overheden.

Verbindende trap

Bijzonder aan de opzet van de twee etages, is de verbinding die tussen de twee etages gecreëerd is door het plaatsen van een trap. Portbase had de expliciete wens om beide etages evenredig aantrekkelijk te maken om zo het maximale uit beide etages te halen. Het plaatsen van een trap vergemakkelijkt het gebruik van beide etages, bovendien zorgt de trap voor een fijne dynamiek op de twee werkvloeren.

Meer over Portbase

Portbase verbindt alle partijen in de logistieke ketens van de Nederlandse havens. Via het Port Community System faciliteert Portbase datadeling tussen bedrijven en informatie-uitwisseling met overheden om sneller, efficiënter en tegen lagere kosten te kunnen werken. Samen met de groeiende community maakt Portbase het delen van data steeds waardevoller. Met als doel de Nederlandse havencommunity en daarmee de havens, de slimste van Europa te maken. Portbase is neutraal, van en voor de havencommunity en heeft geen winstoogmerk.

In deze video vertelt Portbase over hun aanstaande verhuizing:

https://www.youtube.com/watch?v=Px9xdoa3Wtk&feature=youtu.be

Meer weten over turnkey interieurprojecten?

Wilt u meer weten over dit project voor Portbase of over onze aanpak van turnkey interieurprojecten? U bent altijd welkom in ons Belevingscentrum voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.