Verlichting is een essentieel onderdeel van een goede werkomgeving en heeft een tweeledige functie. Enerzijds is het functioneel: het zorgt ervoor dat u uw weg in een gebouw goed kunt vinden en dat u op uw werkplek voldoende licht heeft om uw werk te kunnen doen. Anderzijds brengt het sfeer: verlichting kan een ruimte een gevoel meegeven. Verlichting heeft ook invloed op andere aspecten, zoals productiviteit en kosten, die we graag toelichten in dit artikel.
Het kiezen van de beste kantoorverlichting
Hoe kiest u de juiste verlichting voor uw kantoor? De omgeving speelt hierin een belangrijke rol; wat is de functie van de ruimte, hoe is de inval van daglicht, zijn er bestaande lichtlijnen die gebruikt kunnen worden, wat is de hoogte van de bestaande lichtlijnen, is de verlichting bereikbaar voor schoonmaak en onderhoud, is er een groot leeftijdsverschil tussen de medewerkers? Wat voor werk moet er gedaan worden en hoeveel licht is daarbij nodig? Wat is de gewenste kleur van het licht en zijn er Arbo-eisen waar aan voldaan moet worden? Deze factoren hebben allemaal invloed op welke verlichting de juiste keuze is voor uw werkomgeving. Een interieurarchitect en/of lichtadviseur kan u hierover adviseren.
Het effect van licht op productiviteit
Licht stelt ons in staat om waar te nemen en we hebben licht nodig om processen in ons lichaam te sturen. Licht zorgt dat onze biologische klok geprikkeld wordt en heeft daardoor invloed op bijvoorbeeld onze werkprestaties. Onbewust heeft licht effect op verschillende processen in ons lichaam. Zoals we eerder al schreven, presteren gelukkige mensen beter. De werkomgeving is van invloed op de mate van geluk van de medewerker. Gebrek aan daglicht is een grote veroorzaker van depressies. Wanneer de lichtsterkte afneemt, maakt het lichaam Melatonine aan, een slaaphormoon. Het lichaam krijgt dan het signaal dat het tijd is om te rusten. Dit heeft natuurlijk effect op de productiviteit van mensen. Als u bedenkt dat een zwaar bewolkte dag 1.000 Lux levert, een heldere dag 15.000 Lux en direct zonlicht 32.000 Lux, dan is het niet zo verwonderlijk dat dagelijks werken met een te lage lichtsterkte, concentratieproblemen, vermoeidheid en een slechter humeur oplevert. Wanneer het bioritme verstoord wordt doordat iemand te lang in een ruimte verblijft met kunstlicht, neemt de productiviteit af. Investeren in goede verlichting blijkt een uitermate hoog rendement op te leveren.
Verlichting in combinatie met akoestiek
Verlichting heeft effect op prestatie en efficiëntie. Akoestiek is ook zo’n belangrijke factor van een goede, efficiënte werkomgeving. Tegenwoordig worden in interieurs veel harde materialen gebruikt, zoals glas en beton. Dit geeft een hippe uitstraling, maar zorgt er ook voor dat geluid weerkaatst wordt. Bovendien worden er veel grote open ruimtes gecreëerd in kantoren. Deze factoren maken het noodzakelijk om verlichting te combineren met akoestiek om het comfort van de werkomgeving te kunnen waarborgen. Zowel verlichting als akoestiek zijn belangrijke elementen voor het realiseren van beleving van een ruimte en omdat ook een kantoor niet meer zonder beleving kan, zijn er steeds meer speciale producten op de markt die verlichting & akoestiek op stijlvolle wijze combineren. Bij akoestische verlichting is niet alleen de absorberende prestatie van het materiaal belangrijk, ook het oppervlak, de vorm en de positie in de ruimte hebben invloed op het dempend vermogen. Bovendien, door slim gebruik te maken van akoestische verlichting is het verlagen van plafonds onnodig. Naast het feit dat dit voor meer ruimtelijkheid zorgt dragen hoge plafonds ook bij aan de warmtecirculatie in de ruimte.
Enkele voorbeelden van akoestische verlichting zijn:
Silenzio van Luceplan
De perfecte sfeermaker voor de werkplek! Silenzio is geluidsabsorberend en ideaal wanneer de werkomgeving een warme touch kan gebruiken. De panelen worden aan de binnenkant verlicht, waardoor de lijnen in het textiel mooi te zien zijn. De vulling van polyurethaanschuim verhoogt het niveau van de akoestische prestaties.
BuzziLight van BuzziSpace
BuzziLight is een lamp die geluidsabsorberende functie met vernieuwend, stijlvol design combineert. De BuzziLight is zowel staand als hangend in vier kleuren leverbaar. BuzziLight is gemaakt van 100% recyclebaar ecologisch vilt.
Radial PET Felt Pendant Lamp van De Vorm
Het ontwerp van de Radial Lamp is geïnspireerd op 3D puzzels. Alle elementen zijn gesneden van een PET-viltpaneel en als een puzzel in elkaar gezet tot deze lamp. De Radial lampen zijn gebouwd met een ABS fluorescerende houder en een Philips ProCore 1500 mm LED TL. Doordat de lamp is basis van vilt is gemaakt, heeft deze een akoestische werking.
De voordelen van Ledverlichting
Ledverlichting is de nieuwe standaard, het is een duurzame keuze met vele voordelen. Ledlampen zijn energiezuinig en besparen al gauw 80-90% energie in vergelijking met gloei- en halogeenlampen. De investering in Ledlampen ligt hoger maar de terugverdientijd ligt ongeveer op 1 jaar, bovendien gaan Ledlampen langer mee. De gemiddelde gloeilamp gaat ongeveer 1000 uur mee, een halogeenlamp 3000 uur een spaarlamp 5000 tot 10.000 uur, evenals een TL. De gemiddelde levensduur van een Ledlamp ligt volgens fabrieksopgave altijd minimaal op 35.000 uur. De toepassing van Ledverlichting in een werkomgeving heeft nog twee voordelen: Ledlampen geven geen warmte af (een gloeilamp zet slechts 10% van de energie om in licht (de rest is warmteverlies), een gemiddelde Ledlamp zet maar liefst 80% energie om in licht) en Ledlampen flikkeren niet, waardoor Ledverlichting rustiger is voor de ogen en dat heeft dan weer effect op onze productiviteit.
Besparen door middel van verlichting
Verlichting vormt een continue kostenpost van een werkomgeving. Niet het type armatuur of het type lichtbron, maar het aantal uren dat een verlichtingsbron brandt, is de grootste factor in kosten voor verlichting. Dan is het dus duidelijk dat een lamp die niet brandt, de hoogst haalbare besparing biedt. Het toepassen van een bewegings- of aanwezigheidsmelder is een relatief eenvoudige oplossing, die tot 80% besparing kan leiden (bron: TES verlichting). De effecten van licht op het lichaam in acht nemend, is het belangrijk dat energie besparen door energiezuinige verlichting toe te passen, nooit ten koste mag gaan van kwaliteit en kwantiteit. Een lichtberekening op basis van de hoogte van de ruimtes, obstakels en bestaande lichtlijnen geeft een duidelijke beeld van de lichtopbrengst. Onafhankelijk lichtadviseur TES biedt de duurzame ondernemer een app met daarin een energiebesparingscalculator voor verlichting. De app is gratis te downloaden in de App Store en Google Play.
Meer weten over kantoorverlichting?
Wilt u meer weten over goede verlichting van uw werkomgeving of heeft u behoefte aan advies over het effectief en efficiënt verlichten van uw kantoor? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Gebruikte bronnen: facto.nl, insideinformation.nl, tes-verlichting.nl, degroenebron.nl.