Vijf tips voor een flexibele en effectieve kantoorinrichting

13 mei 2016

Verandering in werken vraagt ook om vernieuwing in kantoorinrichting. Daarom hebben wij vijf tips op een rijtje gezet voor een flexibele en effectieve kantoorinrichting, die voldoet aan de eisen van nu. Het kantoor is niet meer de locatie waar werknemers om half negen op hun vaste plek gaan zitten en om vijf uur vlug naar huis gaan. Met Het Nieuwe Werken, flexwerken, het toenemende aantal ZZP’ers, startups en creatieve ondernemers, is er meer aandacht voor het sociale aspect op de werkvloer. De scheiding tussen werk en privé is kleiner, het digitale contact neemt toe en er is meer ruimte voor flexibiliteit. Ieder mens wordt beïnvloed door zijn of haar omgeving en dat heeft effect op gedrag, prestatie en effectiviteit. De kantoorinrichting moet de werknemer optimaal ondersteunen zodat hij of zij zijn talenten volledig kan inzetten.


Tip 1: pas de kantoorinrichting aan op de activiteit

Verschillende activiteiten vereisen een passende kantoorinrichting. Van ontvangst van een klant, teamoverleg of een vergadering met externen: bij elk moment en activiteit past een andere inrichting. Door in kaart te brengen welke functionaliteiten vereist zijn (bijvoorbeeld aan de hand van een werkplekanalyse), kan het kantoor efficiënt ingericht worden. Zo worden alleen díe plekken waar behoefte aan is, gerealiseerd. Dit lijkt logisch, maar is vaak nog niet de realiteit wanneer een nieuwe kantoorinrichting op de planning staat.

Tip 2: wees voorbereid op de toekomst met een flexibele kantoorinrichting

Bij het inrichten van een kantoor is het belangrijk om de toekomst in gedachten te houden. Een flexibele kantoorinrichting is daarom belangrijk. Komen er meer of minder werknemers bij en blijven de huidige teams in de toekomst hetzelfde? Is er groei op komst of staat er juist krimp op de planning? Met losse scheidingswanden, makkelijk verplaatsbare bureaus en flexibel meubilair is het eenvoudig om een nieuwe setting te creëren die past bij een eventuele nieuwe situatie. Een flexibele kantoorinrichting biedt dus vele voordelen!

Tip 3: plaats akoestische panelen om nagalmen tegen te gaan

Door de trend van openheid, transparantie en open werkvloeren zijn akoestische panelen een essentieel onderdeel geworden van een kantoorinrichting (zie ook het artikel “Geluid op kantoor“). De voordelen van een open werkvloer, zoals meer verbondenheid en meer kort en efficiënt overleg zorgen ook voor een belangrijk nadeel: meer geluid op kantoor en problemen met de akoestiek. Door vooraf een accurate meting te doen en met de kantoorinrichting te letten op de juiste plaatsing van akoestische panelen, flexibele wanden, meubels en zelfs lampen die voorzien zijn van akoestisch materiaal, wordt nagalmen van het geluid geremd. Hierdoor worden alle voordelen van een open kantoor behouden en blijft het toch mogelijk om je even terug te trekken of een één op één gesprek te voeren.

Tip 4: gebruik de juiste kleurstelling per kantoorruimte

De tijd dat een kantoor voornamelijk uit wit- en grijstinten bestond, is definitief voorbij. Onze interieurarchitecten besteden veel aandacht aan het kiezen van de juiste kleurstelling per kantoorruimte. De keuze voor een kleur is afhankelijk van de functie van de ruimte, de cultuur en identiteit van de betreffende organisatie. Elke kleur heeft invloed op mensen. Zo kan de kleurstelling een stemming creëren die aansluit bij de functie van een kantoorruimte. De juiste kleur kan rust brengen, motiveren, enthousiasmeren of creativiteit opwekken.

Tip 5: aandacht voor planten en natuurlijke elementen op kantoor

Planten op kantoor zorgen voor extra zuurstof en een natuurlijke vochtbalans. Daarbij hebben sommige planten een zuiverende werking en zorgen zij hiermee voor een meer gezonde lucht op het kantoor (zie ook “Het effect van planten op de werkvloer”). Natuurlijke elementen als een met hout beklede wand of een verticale tuin, zorgen voor meer sfeer en huiselijkheid op een kantoor. Aandacht voor planten en natuurlijke elementen op kantoor zijn dus van groot belang voor de gezondheid en werkmotivatie van de medewerkers.

Meer weten over kantoorinrichting?

Wil je meer weten over een flexibele en effectieve kantoorinrichting en het in kaart brengen van de functionaliteiten, flexibiliteit, akoestiek, kleur en het toepassen van groen en natuurlijke elementen? Neem gerust contact met ons op.