Vriendschap met collega’s maakt je productiever

30 juli 2016

Het is vandaag Internationale Dag van de Vriendschap. Wist je dat vriendschap met collega’s je productiever maakt? Als collega’s zie je elkaar veel. Zeker als je fulltime werkt, zie je sommige collega’s zelfs vaker dan je partner, kinderen of vrienden. Het is niet gek dat er relaties ontstaan op de werkvloer; puur collegiaal, als sportmaatjes, zelfs romantische relaties, maar vooral vriendschappelijke relaties. Hierover werd eerst nog gezegd: ‘houd privé en werk strikt gescheiden’, nu wordt vriendschap tussen collega’s juist aangemoedigd! En daar is alle reden toe.

Foto: vijf Rever-ladies tijdens ons laatste uitje. De voordelen van vriendschap op het werk kunnen wij bij Rever alleen maar beamen! 

Samen uitdagingen aangaan

Met een vriendschappelijke relatie ga je samen de uitdagingen op het werk aan. Je motiveert elkaar om gezamenlijke en persoonlijke doelen te behalen. Knelpunten en ideeën worden bij een vriendschappelijke relatie sneller gedeeld en daarmee fungeert de vriendschap als een goede uitlaatklep die stress en opgekropte irritaties voorkomt.

Een prettige werksfeer waar je met vrienden werkt, maakt je enthousiaster om naar het werk te gaan. En als je het leuk vindt om naar je werk te gaan, ben je productiever!

Betere samenwerking door vriendschap

Door meer open te zijn met je collega’s ga je gemakkelijker en vaker met elkaar in gesprek. Een valkuil van vriendschap op het werk is dat je in plaats van dat met je werk bezig bent, je veelvuldig aan het kletsen bent met collega’s. Dit lijken misschien alleen maar gezellige gesprekken over koetjes en kalfjes bij het koffieapparaat, maar niets is minder waar! Uit onderzoek blijkt juist dat deze gesprekken voornamelijk over werkgerelateerde onderwerpen gaan, vraagstukken of projecten waar collega’s op dat moment mee bezig zijn. Dus meer ‘geklets’ op het werk zorgt juist voor een betere uitwisseling van werkgerelateerde informatie.

Uit onderzoek van de twee Amerikaanse wetenschappers blijkt ook dat de samenwerkende vriendschappelijke groepen beter presteren en beter beslissingen kunnen nemen. Door de positieve communicatie zijn zij meer betrokken en werken zij beter samen.

Geef!

De key voor vriendschappelijke relaties op het werk is: geef! De Amerikaanse werkgoeroe Shawn Achor schreef: door een klein beetje tijd en energie te besteden aan het verlenen van een gunst en door te vragen (en goed te luisteren!), zijn werknemers 10 keer meer betrokken bij hun werk en maken zij zelfs 40% meer kans op promotie. Bekijk hier zijn TED-Talk “The happy secret to better work”.

Maak een klein beetje tijd voor elkaar en help een collega zonder dat je daar iets voor terug verwacht. Met kleine vriendschappelijke gebaren verbetert de werksfeer en stijgt de productiviteit.

Fijne Internationale Dag van de Vriendschap!

 

Meer weten over de bijdrage van interieur aan een goede werksfeer? Neem contact met ons op!