Heropening Museum De Kluis

13 maart 2015

Afgelopen week is GGZ Museum De Kluis in Boekel heropend. “Wie het museum eerder heeft bezocht, kent het niet meer terug”, verzekert beheerster Lidwien Verstraaten-Jansen. “Mensen kunnen actief bezig zijn.” Voor ons was het een bijzonder leuk project om aan te werken, bovendien is dit het eerste museum dat wij aan ons portfolio toe hebben mogen voegen. Projectconsultant Ruben van der Horst, interieurarchitect Loran Kampen en projectmanager Rosine van Scherpenseel waren aanwezig bij de feestelijke opening.

Museum De Kluis

Museum De Kluis is een museum over psychiatrie, met een educatieve en voorlichtende rol. In opdracht van GGZ Oost Brabant, hebben wij in samenwerking met Van Laarhoven Musea en Erfgoed, een concept ontwikkeld voor de herinrichting en modernisering van het museum. De wens van GGZ Oost Brabant was om het museum nieuw leven in te blazen en de geschiedenis van de psychiatrie in Nederland aan het licht te brengen.

Ontwerp

Een representatieve ruimte met een eigen identiteit: dat is van onze interieurarchitect Loran Kampen één van de doelstellingen geweest voor dit project. De historie van de unieke locatie gelegen op het erfgoed Huize Padua dragen hier aan bij. Het ruimtelijk ontwerp sluit aan op het nieuwe concept van de permanente expositie, waarbij educatie, beleving en interactiviteit de sleutelwoorden zijn. Door de chronologische thematische indeling was het essentieel om de routing door het museum onder de loep te nemen.

Verbinding

Een “gele draad” die door het museum loopt, legt de verbinding tussen de verschillende ruimtes. Hierdoor ontstaat er niet alleen eenheid tussen de verschillende gebieden, het zorgt er ook voor dat de bezoeker op een ‘natuurlijke’ wijze langs de verschillende thema’s wordt geleid. De draad maakt diverse manieren van presenteren mogelijk. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld via touchscreens informatie krijgen over behandelmethoden, over patiënten uit het verleden en over de geschiedenis van de psychiatrische instelling. Door de centrale positie van de “gele draad” wordt de ruimte optimaal benut en komen de authentieke elementen van het gebouw meer tot uiting.

Meer bezoekers door nieuwe inrichting

Museum De Kluis verwacht met de nieuwe inrichting zo’n 1000 bezoekers per jaar te trekken, een stijging van zo’n 20%.

Zie ook dit nieuwsbericht van het Brabants Dagblad.

Neem contact op!