Duurzame kantoorinrichting

Een duurzame kantoorinrichting, wat wordt daar onder verstaan? Bij de duurzame inrichting van een kantoor zijn vele denkrichtingen mogelijk.  Zo wordt het vaak geassocieerd met duurzaam kantoormeubilair en energiezuinige apparatuur. Maar ook de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, klimaatinstallatie, milieubelasting, nieuwe technologieën, gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie maken onderdeel uit van een duurzame kantoorinrichting. In deze FAQ beschrijven we de aspecten die belangrijk zijn tijdens de ontwikkeling van een duurzame kantoorinrichting.

Duurzaam kantoormeubilair

Duurzaam kantoormeubilair is gemaakt van milieuvriendelijke materialen, zonder gevaarlijke stoffen. Zo is een bureaustoel pas duurzaam als de zitting geen chemicaliën bevat.
Omdat verantwoord kantoormeubilair steeds belangrijker wordt, worden er steeds meer meubels geproduceerd volgens het Cradle to Cradle principe. Hierbij wordt tijdens de ontwerpfase van het meubelstuk al nagedacht over de mogelijkheid van 100% recycling. De grondstoffen van Cradle to Cradle producten kunnen eenvoudig gescheiden worden, om vervolgens opnieuw gebruikt te worden.

Energiezuinige apparatuur

Met energiezuinige apparatuur kunnen organisaties veel geld besparen. Zo gebruikt een energiezuinige computer of koelkast de stroom efficiënter, waardoor het product beter is voor het milieu. Daarbij wordt dit soort apparatuur kritisch beoordeeld op CO2-uitstoot. Kiezen voor apparatuur met een laag energieverbruik lijkt voor de hand te liggen, maar is nog lang niet in elke organisatie het geval. Wist u bijvoorbeeld dat een desktop veel meer energie kost dan een laptop?

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Organisaties die aandacht hebben voor de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, zijn goed op weg naar duurzame inzetbaarheid. Gevolg van duurzame inzetbaarheid is meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Een duurzame kantoorinrichting draagt ook bij aan de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van de werknemers.  Frisse lucht, een goede akoestiek en voldoende daglicht zijn natuurlijk belangrijk. Het gebruik van planten zorgt voor meer zuurstof en een hogere luchtvochtigheid van ruimtes.
Daarnaast is het bij een duurzame kantoorinrichting van belang dat werknemers weten voor welke activiteiten (samenwerken, geconcentreerd werken, individueel werken, ontspannen, flexwerken, etc.) de ruimtes zijn bestemd. Dit heeft indirect een positieve invloed op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Nieuwe technologieën

Het aantal nieuwe technologieën om slim om te gaan met ruimte en tijd, groeit met de dag. De inzet van nieuwe technologieën binnen een organisatie bieden de gelegenheid om efficiënt om te gaan met de beschikbare tijd. Binnen een duurzame kantoorinrichting zijn de nieuwe technologieën niet weg te denken. Denk bijvoorbeeld aan faciliteiten voor het houden van een videoconferentie en werken ‘in the cloud’. Ook slimme document- en printoplossingen, apps die het werkproces ondersteunen, het gebruik van elektrische auto’s en het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer horen bij een duurzame kantoorinrichting en –denkwijze.

De invloed van Het Nieuwe Werken op een duurzame kantoorinrichting

Het Nieuwe Werken kent een grote invloed op een duurzame kantoorinrichting. Zo heeft het hanteren van flexibele werkplekken en flexibele werktijden, een positieve invloed op de milieubelasting en het economisch rendement van het kantoor. Belangrijk is dus om de flexibiliteit en beschikbaarheid hoog te houden, wil je als organisatie zo optimaal mogelijk gebruik maken van een duurzame kantoorinrichting.

Efficiëntieslag naar een duurzame kantoorinrichting

Om een efficiëntieslag te kunnen slaan naar een duurzame kantoorinrichting, moeten zaken als beveiliging, verlichting, IT en schoonmaak kritisch worden bekeken. Efficiëntie gaat ook op voor inkoop. Energie, apparatuur, materiaal, koffie/thee en meubilair: alles kan efficiënt en duurzaam ingekocht worden. Dit zeker wanneer het op grote schaal gedaan wordt.

De duurzame kantoorinrichting van Rever

Bij Rever zijn we dagelijks bezig met duurzame interieurprojecten en kantoorinrichting. Zelf werken wij natuurlijk ook in een duurzame kantoor omgeving. U bent van harte welkom om in ons Belevingscentrum te komen kijken naar onze eigen invulling van een duurzame kantoorinrichting. Dit hebben we verwerkt in het Circle of Life concept. Het concept is door onze eigen medewerkers, voor onze eigen medewerkers ontworpen.

En wilt u meer weten over duurzame kantoorinrichting of wat Rever daarin voor u kan betekenen? Bel of mail ons dan gerust voor een vrijblijvend gesprek!

Lees ook: Wie zijn wijOnze visieOnze eigen settingDuurzaam interieur – Interieurs op diverse ambitieniveaus – Turnkey aanpakVacatures

 

Producten, efficiëntie, technologieën, gezondheid...

Een duurzame kantoorinrichting omvat vele aspecten.