4 factoren voor een gezonde en vitale werkomgeving

25 juli 2023

De zomervakantie is begonnen, en misschien heb je ook goede voornemens om na de vakantieperiode slechte gewoontes te doorbreken en gezonder te leven. Binnen een organisatie maken vitale mensen het verschil: zij zijn in staat energiek, fit, ontspannen en bevlogen te werken en te leven. Het is dan ook niet voor niets dat de trends van dit moment voor kantoorinrichting samengaan met aandacht voor de gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Speciaal voor jou hebben we 4 factoren voor een gezonde en vitale werkomgeving op een rijtje gezet.

Het belang van een gezonde en vitale werkomgeving

Vitaliteit en gezondheid worden bepaald door een samenspel van 4 factoren:

 1. Body; de fysieke gezondheid
 2. Brain; de mentale gezondheid
 3. Behavior; gezond gedrag
 4. Building; een gezonde werkomgeving

Deze 4 factoren kunnen heel goed vanuit de werkomgeving beïnvloed worden. Een organisatiecultuur en -structuur waar bewust aandacht wordt geschonken aan deze factoren, is goed op weg als gezonde en vitale organisatie.

Body: beweging, voeding, rust & ontspanning

— Het stimuleren van beweging

In een gemiddeld Nederlands bedrijf beweegt 55% van de medewerkers te weinig (bron: Facto). Te weinig bewegen leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes en een aantal vormen van kanker. Het credo “zitten is het nieuwe roken” begint steeds meer bekend te worden en medewerkers raken meer bereid hier iets aan te doen, het bewustzijn wordt groter. Beweging stimuleren kan heel goed vanuit het interieur, denk aan:

 • Zit-sta werkplekken;
 • Aantrekkelijke (staande) vergadermogelijkheden;
 • Pantry’s die aanvoelen als een hippe koffiebar en voorzien zijn van een huiselijke stamtafel;
 • Een belroute die d.m.v. een parcours op de vloer aangeduid wordt, zodat medewerkers de route kunnen volgen tijdens het voeren van een telefoongesprek;
 • Het aangeven van het aantal calorieën dat verbrand wordt door de trap of een bepaalde looproute te nemen;
 • Afvalverzamelplekken centraliseren in plaats van deze bij bureaus te plaatsen.

— Gezonde voeding

Bij een vitale werkomgeving hoort een gezond voedselaanbod. De afterlunch-dip en de lekkere trek rond 15.00 uur, je kent ze wel, liggen op de loer. Motivatie om te kiezen voor de gezonde opties is een belangrijke factor. Door medewerkers enthousiast te maken voor gezonde voeding, kan ieder zijn weerstand hoog houden en voorkomt men ziekte. Medewerkers motiveren voor het maken van de gezonde keuzes, kan door laagdrempelige, organisatie brede programma’s en activiteiten aan te bieden, ondersteund door promotiemateriaal zoals flyers of displays. Maar ook een gevulde fruitschaal op een centrale plek kan een geheugensteuntje bieden voor het maken van een gezonde keuze.

— Rust en ontspanning

Je weet dat een goede (nacht-)rust essentieel is. Steeds meer werkgevers realiseren zich dat rust en ontspanning belangrijk zijn om geconcentreerd te kunnen werken en productief te kunnen zijn. Goed slapen kan, door het positieve effect van cortisol, angst en depressie verminderen. Binnen de werkomgeving een plek creëren waar men zich kan ontspannen, weer even op kan laden en de gedachten kan verzetten, kan een enorm effect hebben op de vitaliteit van medewerkers. De invulling hiervan varieert van een tafeltennistafel tot een meditatieruimte, maar feit is dat het een plek moet zijn waar iemand in staat is zijn of haar eigen energie te managen, om mentale en fysieke klachten te voorkomen.

— Creëer bewustwording en ga in gesprek

95-99% van ons gedrag gaat op de automatische piloot. Het creëren van meer bewustwording rondom het belang van bewegen, gezond eten & drinken en rust & ontspanning en het creëren van een stimulerende en uitdagende omgeving is dus een eerste, belangrijke stap richting gezondere en meer vitale medewerkers.

“Een organisatie is zo gezond en vitaal als zijn medewerkers.” duurzameinzetbaarheid.nl

Ga met een cateraar in gesprek over het voedselaanbod binnen jouw organisatie, neem in overweging om snoep- en frisdrankautomaten uit het pand te verbannen en betrek Facilities, communicatie en HR bij het vormen van een visie over een gezond voedselaanbod en mogelijkheden voor ontspanning binnen jouw organisatie.

Op zoek naar meer tips voor het verbeteren van je fysieke gezondheid op kantoor? Lees dan snel de blog ‘Bewegen op kantoor: 10 tips‘.

Brain: blije medewerkers in een ‘happy office’

Behalve fysieke gezondheid, speelt ook de psychische gezondheid een rol. Er is een ontwikkeling gaande, waarbij organisaties op geluk sturen. Gelukkige mensen zijn gezonder, creatiever, innovatiever en meer bevlogen. Aandacht voor geluk op het werk leidt tot dezelfde zaken als aandacht voor gezondheid: tevredener klanten, een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en uiteindelijk een beter bedrijfsresultaat.

Behavior: betrokken mensen zijn energieker

Medewerkers die een hoge mate van betrokkenheid ervaren, voelen zich energiek in hun werk, blijkt uit een onderzoek uit 2013 van Willem van Rhenen, hoogleraar Engagement en Productiviteit aan Nyenrode. Bij het ervaren van betrokkenheid, kun je denken aan:

 • autonomie: zelf sturing kunnen geven aan de invulling en uitvoering van jouw werkzaamheden;
 • relatedness: onderdeel zijn van een sociale omgeving;
 • groei en ontwikkeling: perspectief ten aanzien van bijvoorbeeld verdieping in jouw werk.

De dialoog is altijd de sleutel tot het stimuleren van ontwikkeling, het creëren van betrokkenheid en een vitale organisatie.

Building: een gezond gebouw

Basisvereisten zoals verwarming, ventilatie en airconditioning zijn in de meeste werkomgevingen goed verzorgd. Maar er zijn ook elementen nodig die een actieve positieve bijdrage leveren aan een gezonde werkomgeving. Een mooi voorbeeld hiervan zijn planten. Planten werken stressverlagend, zorgen voor een natuurlijke vochtbalans en luchtzuivering en dragen bij aan een prettige sfeer en geluiddemping (zie ook dit artikel), dit heb je mogelijk al zelf ervaren. Het kan ook verder doorgetrokken worden naar een volledige natuurvriendelijke inrichting van een gebouw, vanuit de gedachte dat mensen de intrinsieke behoefte hebben om de verbinding met de natuur te ervaren. Een kantoor vol energie met planten, kleuren, licht en muziek hebben een positieve invloed op de gezondheid.

Wat levert een gezonde en vitale werkomgeving op voor de werkgever?

Investeringen in gezondheid en vitaliteit integreren in de bedrijfsstructuur, zorgt niet alleen voor werknemers met een hoog energieniveau, het is ook goed voor:

 • een lager verzuimpercentage
 • een hogere productiviteit
 • een betere werksfeer
 • een hogere motivatie
 • een hogere medewerkerstevredenheid
 • een sneller herstel van medewerkers na een periode van uitval

Steeds meer bedrijven zien in dat de gezondheid en vitaliteit van medewerkers een van de belangrijkste voorspellers is van de financiële gezondheid van het bedrijf.

Geraadpleegde bronnen: ener-joy.nl, overduurzameinzetbaarheid.nl, facto.nl, heart4happiness.nl, happyoffice.nl.

Meer weten?

Wil je meer weten, vul dan onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op.


  (Je wordt op werkdagen binnen 24 uur teruggebeld.)