Derde inspiratiesessie ‘Werkgeluk’ wederom een groot succes

12 februari 2018

Op 8 februari 2018 was alweer de derde inspiratiesessie over het onderwerp ‘werkgeluk’ bij Rever Interieurprojecten in Utrecht. Fennande van der Meulen, mede-oprichter van Happy Office, nam de bezoekers mee in de wereld van werkgeluk. Paul Spoelder, directeur Rever Interieurprojecten, gaf verschillende inspirerende voorbeelden hoe het interieur bij kan dragen bij werkgeluk.

Hoezo werkgeluk?

27% van alle werkende Nederlands ervaart één of meerdere slechte dagen in de week. Een aantal wat drastisch omlaag zou moeten aldus Fennande: ‘Het Spaanse woord voor werk ‘trabajo’ refereert naar een middeleeuws martelwerktuig. Maar het kan ook anders: in Denemarken is het woord ‘Arbejdsglaede’ (werkgeluk) volledig ingeburgerd. Daar moeten we in Nederland ook naar toe, werkgeluk moet normaal worden. ‘ Hoe werkgeluk dan het beste te omschrijven is? Volgens Fennande is een treffend definitie: ‘fluitend naar je werk gaan, en ook fluitend weer terug’.  Werkgeluk heeft te maken met het ervaren van positieve emoties op je werk. Niet alleen met plezier maken, maar juist ook met verbondenheid, zingeving en inspiratie. 

Negatieve en positieve emoties

‘Het is natuurlijk niet altijd feest. Niet elke dag is leuk. Werkgeluk kan daarom ook niet alleen maar uit positieve emoties bestaan. Het is altijd een mix van positieve en negatieve emoties. Maar de balans moet goed zijn, met teveel negatieve emoties verlies je energie. Als je te weinig energie hebt wordt de dag een stuk zwaarder, krijg je minder voor elkaar, heb je minder plezier en dat is doorgaans ook niet prettig voor de mensen om je heen,’ aldus Fennande.

Do or do not

Een beetje proberen is er niet bij, als het gaat om werkgeluk, volgens Fennande. “Als je kiest voor werkgeluk, moet je er ook wat aan doen. Achterover leunen en wachten tot iemand anders, je partner of je werkgever, je gelukkig gaat maken, dat werkt niet. Mensen worden gelukkig door hun eigen gedrag, van de dingen die ze kiezen wél en niét te doen. Of jouw organisatie vanaf vandaag werkgeluk op de kaart zet, daar heb je niet altijd invloed op, maar persoonlijk kan je ook veel bereiken.”

Meer werkgeluk

Voor meer werkgeluk in organisaties zijn er een aantal pijlers; purpose, resultaat en relaties. Voor elke organisatie is de invulling daarvan weer anders, de perfecte formule is dus per team en organisatie verschillend. Daarnaast moet de basis op orde zijn: eerlijke behandeling, eerlijke salarissen, een goed kantoor. De kantooromgeving kan veel meer bijdragen aan werkgeluk, als je de waarden en purpose ook tot uitdrukking brengt in het interieur, zoals bijvoorbeeld bij de Blokker Holding – Intertoys. En als het interieur bijdraagt aan betere samenwerking door ontmoetingsplekken te creëren en gezondheid en vitaliteit te bevorderen.

Tot slot 10 tips om direct met werkgeluk aan de slag te gaan:

  1. Definieer de purpose van jezelf en eventueel van je team
  2. Neem initiatief
  3. Zeg goedemorgen
  4. Bedenk elke dag (of elke week), 3 goede dingen van die dag/week.
  5. Geef positieve feedback
  6. Geef vaker oprechte complimenten
  7. Maak voortgang inzichtelijk
  8. Doe (onverwacht) leuke dingen
  9. Erken dat er ook slechte dagen zijn
  10. Vier successen

Weten wat je interieur kan betekenen voor het werkgeluk van je medewerkers? Neem dan contact op.