Nice to meet you: Magda Pietranek

13 mei 2019

Nice to meet you: Magda Pietranek, interieurarchitect. Een zeer toegewijde en creatieve doorzetter die vloeiend drie talen spreekt, de lat altijd hoog legt en uitermate bescheiden is.

Over haar achtergrond

Magda is geboren en getogen in Katowice, in het zuiden van Polen. Op haar 18e ging ze Architectuur studeren aan de University of Technology in Gliwice. Magda: “Als kind was ik altijd creatief bezig, ik tekende poppetjes voor andere kinderen en schilderde graag. Om toegelaten te worden tot de universiteit, bereidde ik me al tijdens mijn middelbare schooltijd grondig voor. Twee jaar lang had ik extra lessen bij een tekenlerares in Krakau, ik heb in die tijd honderden tekeningen gemaakt, vaak met een technisch karakter. Van jongs af aan stimuleerde mijn moeder me om voor alles mijn best te doen om beter te worden. Dat heeft me wel gebracht waar ik nu ben.”

Studeren in Spanje

“Tijdens mijn studie ontdekte ik dat ik taal & cultuur ook heel interessant vond en ontstond het idee om in het buitenland te gaan studeren. Ik startte met Spaanse lessen en even later vertrok ik naar Castellon de la Plana in Spanje. In eerste instantie zou ik daar een half jaar gaan studeren, maar uiteindelijk bleef ik er een jaar en deed ik er naast de architectuuropleiding ook een opleiding grafische vormgeving. Ik wilde meer creatief bezig zijn, architectuur is toch vrij technisch.” Magda beleefde een mooie tijd in Spanje: “Behalve hard studeren was er gelukkig ook tijd om te genieten en voor bezoekjes aan vele mooie steden zoals Valencia, Barcelona, Sevilla, Madrid en Granada. In een pub in Castellon de la Plana ontmoette ik mijn Nederlandse vriend, waar ik nu mee samen woon!” Toen het jaar in Spanje om was, moest Magda haar studie in Polen nog afmaken, wat betekende dat zij 2 jaar lang heen en weer reisde tussen Polen en Nederland om bij haar vriend te zijn, met wie zij inmiddels een huis gekocht heeft dat ze van boven tot onder hebben gestript en opnieuw hebben opgebouwd.

Verhuizen naar Nederland

Magda: “Na mijn afstuderen ben ik in 2012 in Nederland komen wonen, maar het vinden van een baan was toen, ook door de economische situatie, lastig. Daarom ben ik eerst een half jaar fulltime Nederlands gaan studeren bij het talencentrum van de Universiteit van Leiden. Dat was heel intensief. Gelukkig kon ik daarna aan de slag bij een studio voor interieurvormgeving en startte ik ook voor mezelf als interieurarchitect voor particulieren en als grafisch vormgever. Na een tijd miste ik het samenwerken met andere (creatieve) mensen, in mijn zoektocht naar een baan kwam ik bij Rever terecht en dat is nu 8 maanden geleden!”

Over werken bij Rever

“Al in de eerste gesprekken die ik hier had, kwam iedereen heel open, positief en enthousiast op mij over en dat is zo gebleven. Ik vind het ook superleuk dat er zoveel georganiseerd wordt. Zoals laatst het tafeltennistoernooi, maar ook het Inspiriment en het kerstfeest. Het extra half uur dat we hebben rond de lunch, geeft veel vrijheid en zorgt voor onderlinge verbinding, het is een moment waarop je elkaar heel ongedwongen beter leert kennen. Dat vind ik niet vanzelfsprekend.”

Ontwerpen & creatief bezig zijn

Magda over haar vak: “Na de kennismaking van de opdrachtgever, het bestuderen van het PvE, het in kaart brengen van de wensen voor het nieuwe interieur, mag ik aan de slag met het ontwikkelen van een concept en interieurontwerp dat ervoor zorgt dat de mensen die er komen te werken, nog beter kunnen functioneren. Die eerste fase, de conceptontwikkeling en het creatief denken, dat vind ik het leukst om te doen. Het presenteren van het schetsontwerp is altijd spannend, maar geeft ook veel energie. Met de reactie van de klant, gaan we er vervolgens voor zorgen dat het ontwerp nog beter aansluit op de gebruikers. Het is mooi om daar echt iets in te kunnen betekenen. Ik doe dat altijd heel doordacht, wil echt eerst goed nadenken over de beste oplossing, achter een idee staan en niet zomaar iets roepen. Ook daarin leg ik de lat hoog voor mezelf. Ik vind het heel fijn dat er nu zoveel aandacht is voor duurzaamheid en duurzame keuzes die je kunt maken voor materialen en producten in een interieur. Op dat gebied wil ik me ook constant blijven ontwikkelen. Uiteindelijk wil ik gewoon lekker bezig zijn met mijn vak: ontwerpen en creatief bezig zijn is wat ik het leukst vind om te doen.”