Oefenruimtes voor muzikanten in een bibliotheek, hoe zit het met de akoestiek?

27 november 2017

Oefenruimtes voor muzikanten in een bibliotheek, geluid versus stilte. Dat klinkt als een uitdaging, niet? Hier een mooi voorbeeld van hoe deze uitdaging vlekkeloos ingevuld is.

Van bibliotheek naar Cultuurcentrum

In 2011 is in Heemskerk een gemeentehuis annex Openbare Bibliotheek geopend. Onze collega Chris Hiep was bij dit project betrokken als architect (exterieur) en interieurarchitect (destijds nog in dienst van zijn vorige werkgever). Afgelopen jaar heeft de Openbare Bibliotheek vanwege het wegvallen van subsidies, delen van de bibliotheek af moeten stoten. Door de inkrimping van de bibliotheek kwam er ruimte vrij voor het realiseren van een Cultuurcentrum. Onze collega Chris Hiep is door gemeente Heemskerk opnieuw betrokken bij het project. Chris is gevraagd om het interieurontwerp voor het Cultuurcentrum te maken, waarin muzieklokalen (oefenruimtes voor muzikanten) een belangrijk onderdeel van het plan vormden. Een mooi project waar ons team met veel plezier aan heeft gewerkt.

Muzieklokalen in een bibliotheek: geluid versus stilte

Het voorzien van muzieklokalen waar pop-/rockmuzikanten voluit kunnen oefenen en veel geluid produceren, in een van nature stille omgeving – een bibliotheek: dat vereist een goede voorbereiding en uitzonderlijk veel aandacht voor akoestiek. Onze partner Adviesbureau M+P heeft diverse metingen uitgevoerd om de vereisten voor de akoestische maatregelen te kunnen bepalen.

Oefenruimtes voor muzikanten in een bibliotheek-akoestiek(1)

Adviesbureau M+P voert metingen uit.

Doos-in-doos constructies

Op basis van de metingen, heeft Chris een zogenaamde doos-in-doos constructie ontworpen. Hiermee is het mogelijk gemaakt om oefenruimtes te realiseren waar maar liefst 100 dB geluid geproduceerd kan worden, zonder echt hinderlijke overlast te veroorzaken voor de directe omgeving. Voor uw beeldvorming: 100 dB geluid staat gelijk aan het geluid van een straaljager die op 300 m hoogte voorbij vliegt.

Resultaat van de metingen

De verbouwing van Het Cultuurcentrum is gerealiseerd in samenwerking met vrijwel alle andere adviseurs en (onder-)aannemers die betrokken waren bij de realisatie van de Openbare Bibliotheek in 2011. Afgelopen maand zijn er geluidsmetingen geweest om te testen of de genomen maatregelen op advies van M+P voldoen aan de verwachtingen. En dat deden ze! Een mooi voorbeeld van hoe een akoestische uitdaging succesvol aangepakt kan worden.