Tips voor gezonde voeding op de werkvloer

29 augustus 2023

Als organisatie gezonde voeding op de werkvloer stimuleren, is belangrijker dan je wellicht in eerste instantie denkt. Naast dat het zorgt voor fysieke gezondheid, bevordert gezonde voeding ook de mentale gezondheid. Dit betekent dat medewerkers beter in hun vel zullen zitten, meer energie zullen hebben en beter geconcentreerd kunnen werken.

Vaak willen organisaties hun medewerkers wel aanmoedigen om gezonder te eten, maar weten zij door de overvloed aan informatie niet waar zij moeten beginnen. Er bestaan talloze boeken en websites over gezonde voeding, maar niet alles is altijd toepasbaar binnen een werkomgeving. In deze blog bespreken we de voordelen van een gezond en gevarieerd dieet en bieden we praktische tips voor gezonde snacks en lunchopties voor op de werkvloer.

De uitdaging van gezonde voeding op de werkvloer

Regelmatig loopt bij ons op kantoor iemand langs met de pot met koekjes en ook de spontane snackmomentjes zijn populair. Hier is natuurlijk niets mis mee. We hebben allemaal wel eens behoefte aan iets smakelijks, vooral tijdens een hectische werkdag. Bovendien is het vaak een onderdeel van sociale bijeenkomsten.

Voor medewerkers kan het lastig zijn om voor een gezonde optie te kiezen. Vaak is door een drukke agenda een snelle hap het meest efficiënt, zijn er niet voldoende gezonde opties voorhanden, wordt er bij verjaardagen standaard taart uitgedeeld of zijn medewerkers zich niet volledig bewust van wat de voordelen van gezonde voeding zijn.

 

“Wist je dat zelfgemaakte popcorn ook een lekker en gezond tussendoortje is?
Zelfgemaakte popcorn zit namelijk bordenvol granen, vezels en vitamines.”

 

De voordelen van gezonde voeding op kantoor

Een gezond en gevarieerd dieet heeft vele voordelen voor zowel medewerkers als organisatie.

Gezonde voeding…

 • …optimaliseert de hersenfuncties en leidt tot een hogere productiviteit;
 • …zorgt voor meer energie gedurende de werkdag;
 • …stimuleert een positieve stemming;
 • …versterkt het immuunsysteem waardoor het ziekteverzuim omlaag gaat;
 • …draagt bij aan de algehele gezondheid en het voorkomen van ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker.

Als werkgever is het toegankelijk maken van gezonde voeding op kantoor belangrijk. Houd daarbij in gedachten dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor de manier waarop zij leven en dat niemand op dit vlak ergens verplicht toe wil worden. Zorg er dus voor dat de koekjes en de taartmomenten nog steeds beschikbaar blijven, maar zorg er óók voor dat medewerkers op ‘taartmomenten’ een keuze kunnen maken door bijvoorbeeld ook vers fruit of een ander gezond alternatief aan te bieden. Hierdoor kunnen alle collega’s gezellig meedoen en is er minder sociale druk om toch voor de taart te gaan.

–  Lees ook onze blog: 4 factoren voor een gezonde en vitale werkomgeving  –

Tips voor slimme keuzes op de werkvloer

Een gezond dieet bestaat uit minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit per dag en daarnaast uit peulvruchten, noten, vis, volkoren- en melkproducten. Vind je het lastig om naast de vertrouwde fruitschaal te bedenken welke gezonde alternatieven je aan medewerkers kunt presenteren? Hier zijn enkele suggesties (rekening houdend met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum) voor smakelijke en gezonde tussendoortjes of om toe te voegen aan de lunch:

 • Groenten: Niet alleen fruit leent zich voor snelle consumptie. Denk ook aan groenten, zoals wortels, stukjes komkommer, selderij of cherrytomaatjes.
 • Noten en zaden: Dagelijkse een handvol ongezouten noten past binnen de aanbevelingen van de Schijf van Vijf. Toch lukt dit niet altijd even goed voor iedereen, hoewel dit eigenlijk gemakkelijk te realiseren is door bijvoorbeeld een aantal potten neer te zetten.
 • Yoghurt of kwark: Tijdens de lunch kun je je medewerkers de keuze bieden om bijvoorbeeld kwark of (soya-)yoghurt als alternatief voor brood te nemen. Het is hierbij belangrijk dat aan de plantaardige alternatieven eiwitten, calcium en vitamine B12 toegevoegd zijn. Deze voedingsstoffen zitten al voldoende in de niet-plantaardige opties. Voor extra smaak en textuur kan een gezonde (suikerarme) granola een mooie aanvulling zijn. Vergeet bij de lunch ook vooral niet om een goed stuk kaas op tafel te zetten!
 • Eieren: Het wordt aanbevolen om 2 tot 3 keer per week ei te eten. Het kost weinig moeite, maar het toevoegen van ei aan je lunch kan een aanzienlijk positief effect hebben.
 • Volkoren producten: Overweeg wit brood te vervangen door volkoren varianten. Volkoren producten zitten vol voedingsvezels, complexe koolhydraten die voor een langer verzadigd gevoel zorgen, en een scala aan andere voedzame stoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Bovendien kun je afwisseling creëren door te variëren in volkoren broodjes, pasta en rijst.
 • Drinken: De Schijf van Vijf omvat niet alleen voeding. Het is ook belangrijk dat je elke dag 1,5-2 liter vocht binnenkrijgt. Gewoon door koffie, thee of kraanwater te drinken. Zorg dus voor voldoende watertappunten op de werkvloer. In de werkomgeving van VGZ (uitgeroepen tot het gezondste kantoor van Nederland!) hebben we verschillende watertappunten van Joint the Pipe geïnstalleerd. Meer over dit project vind je in ons portfolio.

Bewustwording creëren

Wil je ook een slag maken naar een gezondere eetcultuur in je werkomgeving? Start met het creëren van bewustwording onder medewerkers over de voordelen van gezond eten. Dit kan door het plaatsen van posters en flyers in gemeenschappelijke ruimtes, zoals keukens, kantines en vergaderruimtes. Ook kun je een intranet of interne nieuwsbrieven gebruiken om informatie te delen. Vraag ook om feedback en suggesties: Welke gezonde keuzes maken de medewerkers thuis en zien ze graag terug wanneer ze op kantoor zijn? Met deze tips kun jij van jouw organisatie een gezonde en vitale werkomgeving maken.

Wil je ook een gezonde en vitale werkomgeving?

Fitte, gezonde en gelukkige medewerkers zijn productiever, gemotiveerder, meer tevreden en betrokken en minder vaak ziek, en een lager ziekteverzuim scheelt kosten. Eén middel om aan de slag te gaan met een gezonde en vitale werkomgeving is het heroverwegen van je cateringaanbod en de manier en plek waarop dat in de werkomgeving gepresenteerd wordt. Wil je eens van gedachten wisselen over hoe je vanuit de inrichting van de werkomgeving gezond eetgedrag kunt stimuleren? Neem dan contact met ons op! Onze interieurarchitecten zijn hier dagelijks mee bezig en delen graag hun expertise met je.

Bronnen: