Vier voordelen van Smart Buildings en slimme sensoren binnen de werkomgeving

15 augustus 2019

Technologie ontwikkelt zich zo snel dat termen zoals Big Data, Data Driven en Smart Buildings onmisbaar zijn in een werkomgeving en het facilitaire werkveld. Het draait allemaal om het verzamelen van data. Deze data kan voor het facility management heel abstract lijken, maar wanneer je hier slim mee omgaat kan het veel voordelen opleveren. Zo kun je door middel van dataverzameling inzicht krijgen in de gebruikersbehoeftes en de prestaties van een werkomgeving. In dit artikel gaan we in op de vier voordelen die Smart Buildings en slimme sensoren binnen de werkomgeving met zich mee kunnen brengen.

1. Inzicht in het gebruik van de omgeving

Door het verzamelen van data middels slimme sensoren kan geconstateerd worden hoe een werkomgeving daadwerkelijk gebruikt wordt. Eén van de dingen die je kunt meten is de real-time bezetting en benutting. Deze informatie leidt tot interessante vragen zoals: “Waarom wordt deze ruimte wel/niet regelmatig gebruikt?” en “zijn er voldoende vergaderruimtes van een bepaalde capaciteit?” Door deze data regelmatig te interpreteren, kunnen belangrijke conclusies getrokken worden met betrekking tot het gebruik van de werkomgeving. Dit kan een organisatie enorm helpen te anticiperen op ontwikkelingen en de werkomgeving aan te passen waar nodig.

Vier voordelen van Smart Buildings en slimme sensoren binnen de werkomgeving-Rever (2)

Wij vinden het belangrijk om ook ná de oplevering van een project oog te houden voor de werkomgeving van onze opdrachtgevers. Werkt de omgeving zoals bedacht? Zijn er aanpassingen nodig, bijvoorbeeld doordat de organisatie een verandering door heeft gemaakt? Het toepassen van sensoren in een project is een goede tool om ook ná oplevering onze opdrachtgevers te kunnen blijven blijven adviseren in een passende werkomgeving.

2. Verhogen tevredenheid

Er zijn systemen die het voor de gebruiker van een gebouw makkelijker maken om te zoeken naar een werkplek. Het real-time meten van bezetting en benutting, creëert een overzicht van de beschikbare werkplekken. Daarbij kunnen deze systemen een medewerker ook helpen zoeken naar de juiste werkplek, één die past bij de activiteit die de gebruiker op dat moment wil uitvoeren. Omdat inzichtelijk wordt gemaakt hoe een werkomgeving gebruikt wordt kan bovendien gemakkelijk ingespeeld worden op de behoeftes van de gebruiker. Wat weer resulteert in een hogere gebruikerstevredenheid.

Vier voordelen van Smart Buildings en slimme sensoren binnen de werkomgeving-Rever (3)

De klant optimaal faciliteren vinden wij erg belangrijk. Door het toepassen van slimme systemen hopen wij gebruikers te ontzorgen in het zoeken naar een passende en fijne werkomgeving.

3. Besparing op schoonmaakkosten

Door  het gebruik van de werkomgeving en de bijbehorende bezetting inzichtelijk te maken, kan er efficiënter worden schoongemaakt. De schoonmaakfrequentie en -capaciteit kan worden aangepast op de mate van gebruik. Op drukke dagen zal extra schoonmaakpersoneel ingezet worden en intensiever worden schoongemaakt dan op dagen waar de bezetting laag is. Op deze manier wordt schoonmaak efficiënt toegepast, wat kan resulteren in een besparing op de schoonmaakkosten.

Vier voordelen van Smart Buildings en slimme sensoren binnen de werkomgeving-Rever (4)

Wij denken graag mee met onze opdrachtgevers, juist op lange termijn. In onze ontwerptrajecten hebben wij oog voor het daadwerkelijke gebruik van de werkomgeving en de facilitaire processen die daarmee gemoeid zijn.

 4. Duurzaamheid

Het gebruik van een gebouw meten, heeft ook gevolgen op het vlak van duurzaamheid. Op dagen met een lage bezetting kan er actief gestuurd worden op efficiënt werkplekgebruik, waardoor er bijvoorbeeld een volledige verdieping of vleugel niet gebruikt hoeft te worden. Op de lange termijn kan dit kan een energiebesparing opleveren. Door inzicht te creëren in het gebruik van werkplekken kan flexibiliteit gefaciliteerd worden door alléén voor werkplekken te betalen wanneer deze gebruikt worden: de pay-per-use constructie. Het duurzame gevolg hiervan is dat er minder meubilair nodig is, er minder meubilair geproduceerd hoeft te worden én ongebruikt meubilair elders ingezet kan worden.

Vier voordelen van Smart Buildings en slimme sensoren binnen de werkomgeving-Rever (5)

Ook Rever biedt flexibele oplossingen voor meubilair. Wij passen in onze projecten regelmatig huurmeubilair toe, zodat het meubilair altijd aansluit bij de behoefte van de klant. Overbodig meubilair bestaat dan niet meer!

Wil je meer weten over de voordelen van Smart Buildings en slimme sensoren binnen de werkomgeving?

Wil je meer weten over dit onderwerp en eens vrijblijvend praten over mogelijke oplossingen? Neem dan contact op met Jamie Douw (Adviseur Facilitaire Samenwerkingen) op 06-11 80 83 45 of via jamie.douw@rever.nl.

Jamie-Douw

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant:

Bronnen: facto.nl, F-Facts.nl.