Kantoorinrichting in 2019: trends & ontwikkelingen

17 januari 2019

Aan het begin van het jaar kijken wij vooruit naar de trends & ontwikkelingen voor kantoorinrichting in 2019. Een aantal van de trends & ontwikkelingen die we in de voorgaande jaren op zagen komen, spelen ook in 2019 nog een grote rol, zoals:

  • duurzaam & circulair inrichten
  • het kantoor als ontmoetingsplek
  • de gezondheid van medewerkers centraal stellen
  • de weldaad van planten op kantoor

Lees hierover in onze artikelen over de trends voor 2017 en 2018.

kantoorinspiratie (7)

Wat kunnen we daaraan toevoegen in 2019?

1. De werkomgeving is ingericht om werkgeluk te bevorderen

Werkgeluk; wellicht wel hét onderwerp van 2018, je kon er niet omheen. Niet zonder reden, want gelukkige medewerkers zijn productieve medewerkers. Onze inspiratiesessies over werkgeluk werden dan ook druk bezocht. Werkgeluk kun je bevorderen vanuit de werkomgeving, het belangrijkst is dan om de werkprocessen af te stemmen op het stimuleren van werkgeluk en het interieur goed aan te laten sluiten op de werkprocessen. Lees er meer over in dit artikel.

Trends in kantoorinrichting 2019

2. Het gebruik van pure materialen en vormen

Het toepassen van pure materialen zoals naturel hout, leer, staal en vilt zie je steeds vaker, evenals eenvoud in vormgeving en constructie. Het zichtbaar laten van constructieve elementen is ook iets dat steeds vaker voorkomt, het gebouw in pure vorm. Dit is mede ingegeven door de revitalisatie van oude gebouwen. Leegstaande fabrieken en oude kantoorpanden krijgen een nieuwe functie en worden ingericht als kantoor, hotel of restaurant, waarbij karakteristieke elementen behouden blijven. Deze geven direct sfeer aan de omgeving.

Trends in kantoorinrichting 2019

3. Biophilic design: in contact met de natuur

Het toepassen van planten in de kantooromgeving wordt steeds meer de norm, de voordelen van planten op kantoor zijn onmiskenbaar. Maar het gaat verder dan planten, steeds meer werkomgevingen worden voorzien van grote plantenwanden, moswanden en zelfs watervallen en bomen worden toegepast in werkomgevingen. Dit noemen we “biophilic design”, het is een ontwikkeling waarbij ingespeeld wordt op de behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur. Dit werkt stress verlagend en draagt daarmee bij aan de gezondheid van medewerkers.   

Trends in kantoorinrichting 2019

4. De werkomgeving als een beleving

De werkomgeving is allang niet meer alleen maar een plek waar mensen komen om te werken, maar des te meer een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Een kantoor waar spelelementen te vinden zijn zoals een tafeltennistafel of een klimmuur, waar plek is voor ontspanning, rust en bezinning in de vorm van meditatieruimtes of yogalessen, een kantoor waar er alles aan gedaan wordt om het welzijn van de medewerker te bevorderen: dat is het kantoor van nú. De werkomgeving als een beleving stimuleert het groepsgevoel en geeft de werksfeer een boost. Lees hier ons artikel met daarin 4 factoren voor een inspirerende werkomgeving.

Trends in kantoorinrichting 2019

Wil je meer lezen over kantoorinrichting?

Ben je bezig met de kantoorinrichting voor jouw organisatie en vond je dit een interessant artikel? Wellicht dat deze artikelen je ook aanspreken:

Wil je meer weten over kantoorinrichting en hoe je ervoor zorgt dat het interieur aansluit op de behoeftes van de medewerkers? Wil jij de trends en ontwikkelingen van 2019 gaan toepassen binnen jouw organisatie? Je bent van harte welkom in ons Belevingscentrum voor een vrijblijvend gesprek hierover, bel of mail ons voor een afspraak op 030-2142255 of info@rever.nl.