Wil je je interieur opnieuw gaan inrichten en zoek je kantoor inspiratie? Dan ben je hier op de juiste plek.

Elk jaar richten wij tientallen kantoorruimtes in, werkomgevingen waar mensen optimaal kunnen werken. Qua functionaliteit staan de behoeftes van de gebruikers centraal, maar qua look & feel spelen interieurtrends zeker een rol. Ga je je kantoor inrichten, denk dan bijvoorbeeld aan de volgende kantoortrends:

Kantoortrend 1: gezondheid staat centraal

Tegenwoordig wordt er op de werkvloer veel groen gezien als inspiratie kantoorinrichting. Uit een onderzoek van de Universiteit Twente en CBRE blijkt dat een gezondere werkomgeving bijdraagt aan het welzijn, de gezondheid en het prestatievermogen van medewerkers. Om een gezondere werkomgeving te creëren zijn het toevoegen van meer groene planten en meer verlichting goede opties. Daarnaast is het belangrijk om de gebruikers te stimuleren om meer te bewegen, ontspanning op te zoeken, gezonder te eten en minder koffie te drinken. Mensen functioneren en presteren beter in een gezonde, inspirerende werkomgeving en het zorgt voor meer werkgeluk en meer energie. Wie wil dat nou niet?! Meer kantoor inspiratie: onze 10 tips om meer te bewegen op kantoor. Voor zorgverzekeraar VGZ creëerden wij het Gezondste Kantoor van Nederland, bekijk ‘m hier!

Van render tot realiteit: een stimulerende werkomgeving, inclusief tafeltennistafel.

Kantoortrend 2: veel groene planten – biophilic design

Uit onderzoeken naar de ideale werkomgeving blijkt steeds weer de positieve invloed van planten op lichaam, geest en binnenmilieu. In een kantooromgeving zorgen planten voor een hogere luchtvochtigheid, een aangenamere akoestiek in harde (galmende) ruimten, minder gebouw gerelateerde gezondheidsklachten en vermindering van stressklachten. Mensen voelen zich lekkerder in een plantrijke omgeving. En wist je dat planten ook leiden tot een hogere productiviteit?

Wil je meer lezen over kantoor inspiratie, betreffende de voordelen van planten op kantoor? Lees dan deze blog

Maar het gaat verder dan planten, steeds meer werkomgevingen worden voorzien van grote plantenwanden, moswanden en zelfs watervallen en bomen worden toegepast in werkomgevingen. Dit noemen we “biophilic design”, het is een ontwikkeling waarbij ingespeeld wordt op de behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur. Dit werkt stress verlagend en draagt daarmee bij aan de gezondheid van medewerkers (en sluit daarmee dus mooi aan op trend 1!).

Kantoortrend 3: creatieve en speelse ruimtes

Om ontspanning te faciliteren en het werkplezier van medewerkers te verhogen, wordt vaak een creatieve en speelse ruimte aan de kantoorinrichting toegevoegd. Een creatief kantoor stimuleert bovendien de productiviteit en draagt bij aan de mogelijkheid om buiten de gebaande paden te denken. Een creatieve en speelse ruimte kan heel veel verschillende vormen hebben. Het kan een object zijn, denk aan het toevoegen van een schommel, hangende vergaderstoelen, een tafeltennis- of voetbaltafel, flipperkast of Playseat. Maar het kan ook zijn dat creativiteit en ‘spelen’ volledig onderdeel is van het interieurconcept, denk aan ruimtes die totaal doorgevoerd zijn in een prikkelend (kleur-)thema en verschillende belevingswerelden representeren. Deze ruimtes kunnen de creativiteit stimuleren. Deze trend moet wel passen bij de cultuur en identiteit van je organisatie; de gebruikers moeten er wel blij van worden en het daadwerkelijk gebruiken – anders heeft het weinig zin om creatieve en speelse ruimtes in je kantoor te maken. Denk hier dus goed over na of laat je adviseren tijdens het opdoen van kantoor inspiratie.

Kantoortrend 4: het kantoor als clubhuis

Sinds het verplichte thuiswerken gedurende de coronapandemie weten we dat op kantoor werken niet altijd noodzakelijk is. Desondanks is er nog wel degelijk behoefte aan een plek waar je met elkaar dezelfde doelen nastreeft en een plek waar medewerkers graag willen zijn; dit is het kantoor als clubhuis! Wij zien het kantoor als clubhuis als een community die jou inspireert, het werkplezier vergroot, informeert en activeert. Een plek waar mensen samenkomen die een gedeelde passie en gezamenlijk doel hebben. Met een kantoor als clubhuis creëer je een plek die als hart van je organisatie fungeert. Waar medewerkers graag zijn omdat het kantoor in behoefte voorziet. Afhankelijk van het type werk bepalen zij op een hybride manier zelf wanneer ze met wie, op wat voor manier en voor welke activiteiten in het clubhuis samenkomen of juist thuiswerken. Dit levert een hoger rendement op tegen lagere facilitaire-, reis- en huisvestingskosten én een geringer ziekteverzuim door een verbetering in de werk-privé balans.

Trendrapport kantoor & werken 2022

Hebben we je met deze interieur trends wat kantoor inspiratie kunnen bieden? Elk jaar brengen wij tevens een trendrapport uit met ontwikkelingen voor inspiratie kantoorinrichting, waarbij we breder kijken dan alleen de interieurtrends en ook aspecten die FM, HR en IT betreffen toelichten. Ben je daar benieuwd naar? Download dan hier ons Trendrapport 2022.

Wil je meer weten?

We bieden je graag meer kantoor inspiratie voor je kantoorinrichting en info over kantoortrends tijdens een rondleiding door ons clubhuis in Utrecht. Bel of mail ons gerust voor een vrijblijvende afspraak op 030-2142255 of vul onderstaand formulier in.


    (Je wordt op werkdagen binnen 24 uur teruggebeld.)

    Neem ook eens een kijkje bij onze klantcases:

    Kantoor inspiratie nodig?

    Bekijk de projecten in ons portfolio!