Sluit

Kantoor KNMT

KNMT is de beroepsorganisatie voor tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. In de zomer van 2017 is KNMT verhuisd van Nieuwegein naar Utrecht Papendorp, waar zij een verdieping in bedrijfsverzamelgebouw ’t Hart hebben betrokken. Het oude kantoor was niet langer ondersteunend aan de werkzaamheden en de gewenste dynamiek van de organisatie. Wij hebben het interieur van het nieuwe kantoor mogen ontwerpen en realiseren.

Uitgangspunten nieuwe werkomgeving

Uit gesprekken met afgevaardigden van KNMT en andere betrokkenen zijn een aantal uitgangspunten benoemd voor de uitstraling van de nieuwe werkomgeving. Transparantie, een open karakter, eigentijds maar niet trendvolgend en een professionele doch uitnodigende uitstraling waren enkele van deze uitgangspunten. Tevens is er belang gehecht aan de rijke historie van KNMT met de bijbehorende, aanwezige collectie van tandheelkundige stukken.

Basisprincipe van het ontwerp

Aan de basis van het ontwerp ligt het verbinden van de drie separate bouwdelen van de verdieping en de oriëntatie op verschillende zichtzijdes. Dit basisprincipe vergroot de zichtlijnen, stimuleert de natuurlijke lichtinval en ondersteunt daarmee het gewenste open en transparante karakter. Het gebruik van wanden is tot een minimum beperkt, waar mogelijk zijn deze in glas uitgevoerd, al dan niet voorzien van een subtiele folieprint. De dichte wand tussen de twee gebouwdelen op de kop van het pand is vervangen door een brandwerende glaswand, om ook dit gebouwdeel te verbinden met de andere twee gebouwdelen.

Zonering

De verdieping bestaat uit een aantal zones. Zones waar men informeel bijeen komt, werkplekzones en overleg- en vergaderzones. De informele ontmoetingszones zijn het entreegebied, het tussenlid tussen de eerste twee gebouwdelen waar de pantry zich bevindt en de centrale hospitalityruimte, de Apollonia Bar, in de oksel van het gebouw. Deze ruimtes staan in het teken van samenkomen, een kopje koffie en een spontane ontmoeting. Kenmerkend aan deze ruimtes zijn de karakteristieke vloer,- en  plafondafwerking.

Vloerafwerking

Er is gebruik gemaakt van een strakke, naadloze en lichte gietvloer. Dit komt de totale lichte ruimte ten goede en past naadloos in de totale uitstraling. De lichte gietvloer manifesteert zich als verbindende ‘loper’ tussen de verschillende samenkomstplekken en gebouwdelen. De werkplekgebieden langs de gevels zijn voorzien van een tapijt in een midden grijze kleur.

Plafondafwerking

De plafondafwerkingen van de werkplekgebieden, maar ook in de verkeerszones, zijn middels een systeemplafond, uitgevoerd in een witte kleur. Door te kiezen voor dit systeem, wordt flexibiliteit gewaarborgd: eventuele binnenwanden zijn in de toekomst eenvoudig te (ver)plaatsen. Langs de gevels zijn de werkplekken gesitueerd, met name vanwege het daglicht. De plafondafwerking van de samenkomstplekken is afgestemd op de functie. Er is gekozen voor een afwerking met een warme uitstraling in de vorm van houten lamellen. Deze drie plafondvlakken onderbreken de weidsheid van het witte systeemplafond en markeren de samenkomstplekken. Bovenop de lamellen zijn akoestische platen aangebracht, om de akoestiek te optimaliseren.

Maatwerk

De eerdergenoemde glazen binnenwanden vormen een combinatie met kasten in een, niet van echt te onderscheiden, houtprint. In deze maatwerkkasten zijn allerlei facilitaire onderdelen ondergebracht, zoals lockers, een garderobe, bergingsruimte, televisieschermen en pantryonderdelen. Deze kasten zijn op strategische plekken voorzien van vitrines, zodat de museale stukken over de gehele werkvloer tentoon gesteld worden.

Verlichting

De verlichting is een belangrijk element in de sfeerbeleving van het interieur. Er is gekozen voor doelmatige en functionele LED-verlichting boven de werkgebieden, om de flexibiliteit te optimaliseren. De ontmoetingszones, met haar karakteristieke lamellenplafonds, zijn voorzien van verlichtingsrails. Spots kunnen hier flexibel worden toegepast, aangevuld en verschoven, al naar gelang de wens van de bewoners. Her en der zijn hangarmaturen toegepast, in een aantal ontmoetingszones zijn akoestische armaturen toegepast. In verschillende vergaderruimtes zijn hangarmaturen toegepast met een knipoog naar de tandheelkunde. Speciale aandacht is er gegeven aan de tentoongestelde stukken, middels spotverlichting in de vitrines. De eyecatcher van de verdieping, het prachtige en majestueuze glas-in-lood raam, krijgt met de toegepaste verlichting de aandacht die het verdient.

Kleurgebruik en aankleding

De lichte, serene en rustige basis van het ontwerp heeft op een aantal plekken een subtiel blauw kleuraccent. Dit is terug te zien in het tapijt, dat heeft een klein blauw accent in de weving. Er zijn een aantal vaste bouwkundige wanden uitgevoerd in een rustige blauwe kleur, her en der zijn er karpetten in dit kleuraccent toegepast en is er gebruik gemaakt van los meubilair in een bijpassende kleurstelling. Om de aankleding te voltooien is er beplanting toegepast, verspreid over de zones. Dit optimaliseert de luchtkwaliteit, heeft een positief effect op de akoestiek, geeft  mate van privacy, maar wordt bovenal toegepast om een gevoel van welzijn teweeg te brengen.

Grootte en ingebruikname

De verdieping beslaat ca. 1250 m2 en biedt ca. 60 werkplekken, allen voorzien van zit-sta bureaus. De medewerkers van KNMT hebben het nieuwe kantoor half juni 2017 naar tevredenheid in gebruik genomen en wij wensen hen een goede tijd in het nieuwe kantoor!

Meer over KNMT: https://www.knmt.nl/home

 

Neem contact op!

Klantervaring

Peter Vos, projectleider KNMT:

“Wat opgevallen is in de samenwerking met Rever is dat we echt als een team gewerkt hebben gedurende het hele proces, dat was heel prettig. Nu we het kantoor een paar maanden in gebruik hebben, kan ik zeggen dat de kracht van het ontwerp in mijn ogen is dat je de medewerkers niet hoeft te wijzen op het gebruik van de verschillende werkplekken, het verloopt natuurlijk en het interieur is ondersteunend aan onze processen.”

Kantoor KNMT
/
Meer over dit project
Klantervaring